Martin Scorsese
ZDA, 2011
DCP
208 min


Spored
Tedenski spored


George Harrison: Živeti v stvarnem svetu
George Harrison: Living in the Material World

Scorsesejev dokumentarec o Georgeu Harrisonu, »tihemu Beatlu,« se v prvi polovici ukvarja s fazo beatlomanije, o kateri vsi vemo vse. Film za sabo nujno potegne splošno dokumentiranje časa, kjer Harrison ob Lennonu in McCartneyju vendarle ni igral osrednje vloge. Stvari se dramatično spremenijo v pozni fazi Beatlov, ko se je Harrison začel ukvarjati s spiritualnostjo, odkril indijski misticizem in Ravija Shankarja ter Maharišija, z meditacijo okužil tudi druge člane skupine in v glasbo Beatlov vpeljal vzhodnjaške elemente. Drugi del dokumentarca, ki se ukvarja s samostojno kariero in pevčevo poglobljeno spiritualnostjo, razkriva številne neznanke in popravlja zgrešeno javno dojemanje Harrisona; družinske arhive je namreč odprla Harrisonova druga žena Olivia, s čimer je Scorseseju ponudila neskončno količino arhivskega gradiva.

»George je izražal prepričanje, da v življenju in bivanju bogastvo in slava nista najpomembnejša. To je bila oseba, ki sem jo želel pobliže spoznati.« (Martin Scorsese)

Martin Scorsese – filmografija (izbor)
Street Scenes (1970); Italianamerican (1974); Zadnji valček/The Last Waltz (1978); A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies (1995); Il mio viaggio in Italia (1999); Shine a Light (2008)

YouTube je onemogočen. Dovoliti morate uporabo piškotkov.