Novice na vstopni strani
Slovenska premiera dokumentarnega filma o Marini Abramović (106min) 

Dokumentarec Marina Abramović The Artist Is Present sledi veliki umetnici, ko se ta pripravlja za trenutek, ki je morda najpomembnejši v njenem življenju – veliko retrospektivo njenega dela, ki bo na ogled v Muzeju sodobne umetnosti v NewYorku. Film, ki vas ne bo pustil ravnodušnih, ampak boste odšli pretreseni in ganjeni obenem.
V primeru silno priljubljene razstave »The Artist is Present« v newyorškem muzeju moderne umetnosti (MoMA), katere avtorica je izjemna performativna umetnica Marina Abramović (znana tudi kot babica performansa) so mnogi obiskovalci ostali po več ur – nekateri po celonočnem čakanju.

Še bolj neverjetno pa je, da je razstava jemala dih s svojo preprostostjo – dva stola, obrnjena eden proti drugemu, na enem od teh je sedela Marina Abramović, na drugem pa so se izmenjevali obiskovalci in si z njo vsakokrat v tišini zrli v oči. Marina je povsem v svojem slogu na stolu vztrajala po sedem ur in pol na dan – in to tri mesece vsak dan, ko je bil muzej odprt – ne da bi vmes kaj pojedla, popila ali se premaknila iz svojega sedečega položaja, kar je bil tako psihično kot fizično dokaz izjemne vztrajnosti, ki bi na hudo preizkušnjo postavil še tako izkušenega performerja takšne vrste. Med tistimi, ki so si z njo zrli v oči so bili med drugim tudi pevka Lady GaGa, igralka Sharon Stone, pavca Michael Stipe in Lou Reed ...