Novice na vstopni strani
Na današnji novinarski konferenci v Kinodvoru so mladi člani Kinotripovega filmskega kluba z vodjo festivala Živo Jurančič predstavili program 2. mednarodnega filmskega festivala Kinotrip – mladi za mlade. Festival se bo v Kinodvoru odvil med 29. 3. in 1. 4. 2017

Kinotripova filmska avantura se bo pričela v sredo, 29. marca, s filmoma Sonita (Rokhsareh Ghaem Maghami, Nemčija / Švica / Iran, 2015) in Žalejka (Zhaleika, Eliza Petkova, Nemčija, 2016), ki nas bosta odpeljala v svet pogumnih in samosvojih deklet.

V četrtek, 30. marca, bodo mladi filmski popotniki zajadrali v razburkane mladostniške vode. Na sporedu bosta igrani film Eden od nas (Einer von uns, Stephan Richter, Avstrija, 2015) in animirani film Psihonavta (Psiconautas, los niños olvidados, Alberto Vázquez, Pedro Rivero, Španija, 2015), ki vsak na svoj način prikazujeta različne pasti odraščanja in iskanja samega sebe.

V petek, 31. marca, se bomo najprej podali na napet ulični nogometni turnir s filmom Igrišče (Korobka, Eduard Bordukov, Rusija, 2016). Sledila mu bo humorna zgodba o vrtiljaku najrazličnejših čustev, ki nas lahko preplavijo kadarkoli, a še največkrat Pri sedemnajstih (The Edge of Seventeen, Kelly Fremon Craig, ZDA, 2016). Večerna projekcija pa bo namenjena ljubiteljem srhljivega žanra, ki se bodo lahko odpravili na iskanje morilca po sledi črne sluzi v filmu Nisem serijski morilec (I Am Not a Serial Killer, Billy O'Brien, Irska / Velika Britanija, 2016).

Tudi letos so mladi na festivalski program umestili film iz zakladnice filmske zgodovine. Tokrat so, zapeljani na krilih poezije, izbrali Društvo mrtvih pesnikov (Dead Poets Society, Peter Weir, ZDA, 1989). Za poetične in nostalgične filmske duše bo film na sporedu v soboto, 1. aprila.

Na posameznih projekcijah se nam bodo pridružili tudi filmski ustvarjalci; pogovore z njimi bodo vodili mladi Kinotripovci. Na otvoritveni projekciji filma Žalejka pričakujemo glavno igralko Anno Manolovo, na projekciji filma Eden od nas igralca Jacka Hoferja, ob ogledu filma Nisem serijski morilec pa se nam bo pridružil režiser Billy O'Brien. Podrobnejši program pogovorov s filmskimi ustvarjalci (v živo ali preko Skypa) bomo sproti objavljali na naši spletni strani in družbenih omrežjih.


Festival Kinotrip se širi v vse smeri – kot pravo vesolje

Letošnjega filmskega festivala pa mladi Kinotripovci ne bomo izvedli sami, temveč v sodelovanju s številnimi vrstniki iz različnih organizacij.

Posamezne celovečerne filmske projekcije bodo uvedli kratki filmi mladih filmskih ustvarjalcev, ki so že tekmovali na festivalih mladinske filmske ustvarjalnosti Videomanija in ZOOM.

Mladi bodo poskrbeli tudi za uradni animirani festivalski napovednik, skrbno beleženje festivalskih utrinkov in zapisovanje filmsko-kritiških misli, raznolike filmske pogostitve, izvajanje športnih manevrov in trikov na skejt rampah različnih velikosti in knjižnico stihov.

Že pred začetkom festivala pa bodo dejavni na treh predfestivalskih delavnicah: Mini videospoti, Kino vesolje in Stripolis. Prva delavnica se začne 18. marca; za posamezne delavnice je nekaj prostih mest še na voljo. 

Več o celotnem programu festivala pa na povezavi - tukaj!

Naj te film odpelje!