November 2013

Ljubljanska premiera filma Kdo se boji črnega moža?  (Janez Lapajne, 2012)
in predstavitev filma Karpopotnik (Matjaž Ivanišin, 2013)
4. novembra ob 21:00, Kinodvor


Leto kina in LIFFe

Predstavitev raziskovalnega projekta Kinodvor.Raziskava
14. novembra ob 11:00, Cankarjev dom


Leto kina in Filmokult Mestne knjižnice Ljubljana
Strokovno predavanje Kinematografi v Ljubljani,
20. novembra ob 19:30, Knjižnica Šiška


Poklon Žarku Lužniku v Letu kina
20. novembra ob 10:00 in 15:00, Kinodvor
30. novembra ob 19:00, Kinodvor

______________________________________________________________________________________________


Karpopotnik, Kdo se boji črnega moža?

4. novembra ob 21:00:
ljubljanska premiera filma Kdo se boji črnega moža? in predstavitev filma Karpopotnik

V okviru Leta kina predstavljamo dva izjemna sodobna filma, ki sta kljub zelo različnima temama in estetskima pristopoma oba globoko zakoreninjena v slovenski filmski zgodovini. Skupno jima je iskreno spoštovanje do naše filmske dediščine ter želja, da bi jo približala tudi občinstvu. Matjaž Ivanišin hodi po sledeh mladega Karpa Godine, Janez Lapajne pa nam prikliče v spomin Dolino miru.
Kot zanimivost: Dolino miru so od 3. do 16. novembra 1956 vrteli v 'matinejskem' programu kina Sloga.


______________________________________________________________________________________________

Leto kina in Filmokult Mestne knjižnice Ljubljana

Ob 90. letnici Kinodvora in projektu Leto kina se Mestna knjižnica Ljubljana s prireditvami pridružuje filmskemu utripu Ljubljane in skupni promociji filmske kulture. V njihovih knjižnicah lahko poiščete tudi obsežno strokovno literaturo s področja filma.

V novembru bi vas želeli opozoriti na na strokovno predavanje Kinematografi v Ljubljani, ki ga pripravlja Klemen Žun, raziskovalec in sodelovec Kinodvor. Raziskave. Predavanje bo potekalo v sredo, 20. novembra ob 19:30 v Knjižnici Šiška.Ostale dogodke iz novembrskega Filmokulta, si lahko ogledate tukaj.

______________________________________________________________________________________________

14. novembra ob 11:00
: Leto kina: raziskave.

Predstavitev raziskovalnega projekta Kinodvor.Raziskava, ki sta ga v okviru Leta kina pripravila in izpeljala Kinodvor in Slovenska kinoteka. Na Liffe v Cankarjevim domu (Dvorana E2).


O raziskavi, v kateri so sodelovali Lilijana Nedič, Špela Čižman, Klemen Žun, Nika Gričar, bodo spregovorili njeni avtorji ter Metka Dariš, vodja muzejskega oddelka Slovenske kinoteke in Nina Peče, direktorica Kinodvora. Vstop na predstavitev je prost.

Leto 2013 je za slovensko kinematografijo posebnega pomena, saj dve osrednji filmski instituciji praznujeta svoja jubileja: kinematograf, danes znan kot mestni kino Kinodvor, je svoja vrata na Kolodvorski ulici odprl pred devetdesetimi leti, Slovenska kinoteka pa letos slavi petdesetletnico neprekinjenega kinotečnega prikazovanja v dvorani na Miklošičevi ulici. Da bi obeležili ti obletnici, zlasti pa zato, da obudimo razumevanje pomena kina, ki ga ta družabni prostor kulture in umetnosti nosi skozi čas, smo pripravili projekt Leto kina – Kinodvor 90, leto praznovanja kina in filma. Kinodvor in Kinoteka sta jeseni leta 2011 združila moči ter se lotila raziskovalnega projekta, v okviru katerega sta želela zbrati in arhivirati vse razpoložljivo gradivo in podatke o dvorani na Kolodvorski ulici, pa tudi o prikazovanju filmov v Ljubljani od prvih javnih predvajanj do danes. 

Na Liffu nas bosta ustanovi skupaj s sodelujočimi raziskovalci seznanili z rezultati prve faze raziskav. Muzejski oddelek Slovenske kinoteke bo predstavil gradivo, povezano s prikazovanjem filmov v Sloveniji, vključno s celotnim repertoarjem kinematografa na Kolodvorski ulici od leta 1923 do leta 2008. Prenos teh podatkov v podatkovno bazo javnosti zdaj omogoča spletno iskanje vseh omenjenih filmov. To ne ponuja le zanimivega vpogleda v dinamično življenje in močno spreminjajoči se profil enega ljubljanskih kinematografov v obdobju skoraj stotih let, ampak hkrati prinaša nove možnosti za analizo in interpretacijo teh podatkov. Slednje bodo na predstavitvi na Liffu demonstrirali svobodni raziskovalci, vključeni v projekt. Poleg podatkov o repertoarju je bila evidentirana tudi množica drugega dokumentarnega gradiva (fotografije, fotografije iz filmov, plakati, časopisni izrezki, načrti, filmski odlomki), ki je zdaj na voljo za nadaljnjo obdelavo.
Skupina raziskovalcev bo predstavila tudi zadnji projekt Leta kina, ki je trenutno v razvoju: Kino zemljevid. Projekt nas bo seznanil s skoraj osemdesetimi ljubljanskimi lokacijami, na katerih so filme javno predvajali (v več kot dvesto različnih kinematografih), javnosti pa ga bomo predstavili naslednjo pomlad.

________________________________________________________________________________________________

Novembra se bomo poklonili Žarku Lužniku (1953 – 1988), prezgodaj umrlemu in zato večno mlademu avtorju, po katerem smo poimenovali Kinodvorovo dvorano.  Dogodka bosta na sporedu:

20. novembra ob 10:00 in 15:00
Predfilm Bljuz režiserja Žarkota Lužnika k Deklici in drevesu Vlada Škafarja (v okviru Abonmaja za poznejša leta). Pred filmom Deklica in drevo si bomo ogledali kratki film Bljuz režiserja Žarka Lužnika (1953–1988), ki bi v letošnjem novembru praznoval šestdeset let. V svoji veliko prekratki umetniški karieri je bil zelo uspešen, kar dokazujejo tudi nagrade. Med drugimi je, prav za film Bljuz, prejel Badjurovo nagrado za najboljši študentski film.

30. novembra ob 19:00
Ob šestdeseti obletnici Lužnikovega rojstva
Žare Lužnik

Ko je oktobra 2003 Slovenska kinoteka ponovno odprla Kinodvor kot kinematograf, namenjen prikazovanju sodobnega kakovostnega filma, je imenovala vse prostore po prezgodaj umrlih, neizpetih cineastih, ki so s svojimi drobnimi, vendar ključnimi prispevki k sedmi umetnosti na lokalni in globalni ravni dali zgolj slutiti, kam vse bi se lahko razmnožile zgodovine filma. Glavna dvorana je bila poimenovana po Žarku Lužniku, prekmalu umrlemu in zato večno mlademu avtorju, ki je s prgiščem kratkih filmov neizbrisno zaznamoval slovensko kinematografijo na prehodu iz sedemdesetih v osemdeseta. Ob šestdeseti obletnici njegovega rojstva se mu želimo v Kinodvoru pokloniti s spominskim večerom.