Marec 2014
Filmi Andreja Tarkovskega
Od 1. marca do 22. marca v Slovenski kinoteki
 
Nostalgija
12. marca ob 19. uri  v Slovenski kinoteki
Projekciji filma bo sledil pogovor (v angleščini) z Gideonom Bachmannom

Grand Budapest hotel
Slavnostna predpremiera: 20. marca ob 20. uri v Grand hotelu Union

_____________________________________________________________________________________________

Leto kina: Nostalgija

V okviru Leta kina smo na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli postavili razstavo z naslovom Tarkovsky's Nostalghia – The Journey Within. Skoraj sto še nikoli videnih fotografij, ki jih je na snemanju mojstrovine Andreja Tarkovskega, filma Nostalgija, posnela angleška fotografinja Deborah Beer, prihaja iz zbirke Gideona Bachmanna, ki jo hrani arhiv Cinemazero Images (Pordenone). Razstava bo na ogled do 30. aprila.

Med Nostalgijo in Kinodvorom je posebna povezava. Nostalgija je bil zadnji od sedmih celovečercev Tarkovskega, ki je še manjkal v zbirki Slovenske kinoteke. Ko je Kinoteka obnovila in ponovno odprla Kinodvor kot prvi celoletni art kino v Sloveniji, je bila ena njenih ambicij, da bi uvedla prakso vnovičnega izdajanja filmskih klasik. Nostalgija je bil tako prvi film, za katerega so bile pravice kupljene prav s tem namenom. In ko se je v ponedeljek, 13. oktobra 2003, v obnovljenem Kinodvoru odvila prva javna projekcija za darovalce akcije Na svojem stolu, je bila na sporedu ravno Nostalgija. Na neki način je Nostalgija predstavljala nov začetek v prikazovanju kakovostnega filma v Ljubljani in mislim, da ni izgubila tega simbolnega pomena. Njen avtor Andrej Tarkovski je vedno zasedal posebno mesto v filmski kulturi Ljubljane in Slovenije. Do neke mere bi ga lahko imenovali celo kultni režiser. Po eni strani je njegovo delo očitno visoka umetnost z veliko začetnico, po drugi pa je tudi 'popularen' in projekcije njegovih filmov so bile vedno med najbolje obiskanimi v kinotečnem repertoarju.

Zato smo se s Kinoteko dogovorili, da bodo znova prikazali vse njegove celovečerce. Projekciji Nostalgije bo sledil obširen pogovor z Gideonom Bachmannom o filmu, o njegovi ženi in dolgoletni partnerici Deborah Beer ter njunem srečanju s Tarkovskim. Bachmann in Beerova sta sodelovala pri številnih filmih, ona kot fotografinja, on pa kot filmski kritik in novinar. Bila sta popolna ekipa, poskrbela sta za fotografije, fotografirala in snemala videe v zakulisju, intervjuvala, skrbela za odnose z javnostmi itn.

Deborah Beer se je rodila v Angliji 13. maja 1950. Pri 21-ih letih se je preselila v Italijo in se posvetila fotografiji ter zelo zgodaj začela fotografirati na področju filma. Po nekaj letih fotoreporterstva na mnogih prizoriščih snemanja jo je Pasolini povabil, da ga spremlja na setih njegovih zadnjih filmov, vključno s Salò ali 120 dni Sodome, kjer je bila edina uradna fotografinja. Gideon Bachmann jo je predstavil številnim filmskim zvezdam tistega časa in zbral vse njene fotografije. Kot fotografinja se je hitro znašla na setih režiserjev, kot so Federico Fellini, Liliana Cavani, Lina Wertmüller, Peter Bogdanovich, Vittorio De Sica, Bernardo Bertolucci, Vincent Minnelli, brata Taviani, Marco Ferreri in mnogi drugi. Deborah Beer je po dolgi bolezni umrla leta 1994, stara 44 let.

 ==================

Fotografska razstava Nostalgija (Tarkovsky's Nostalghia – The Journey Within) na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli, do 30. aprila

==================

Nostalgija
(Nostalghia, Andrej Tarkovski, Italija/ ZSSR, 1983)
12. marca ob 19. uri v Slovenski kinoteki!

Projekciji filma bo sledil pogovor (v angleščini) z Gideonom Bachmannom o filmu, njegovi ženi in dolgoletni partnerici Deborah Beer, avtorici fotografij na razstavi Nostalgija (Tarkovsky's Nostalghia – The Journey Within), ki je še do 30. aprila na ogled na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju, ter njunem srečanju s Tarkovskim.


Filmi Andreja Tarkovskega v Slovenski kinoteki:

1. marca ob 18.00: Valjar in violina (1960) in Ivanovo otroštvo (1962)
4. marca ob 17.30: Andrej Rubljov (1966)
5. marca ob 18.00: Solaris (1972)
7. marca ob 19.00: Zrcalo (1974)
8. marca ob 18.00: Stalker (1979)
12. marca ob 19.00: Nostalgija (1983)
22. marca ob 18.00: Žrtvovanje (1986)

Več na http://www.kinoteka.si/

______________________________________________________________________________________________

Slavnostna predpremiera v okviru Leta kina!
Grand Budapest hotel
(The Grand Budapest Hotel, Wes Anderson, Velika Britanija / Nemčija, 2014)
20. marca ob 20. uri v Grand hotelu Union

V okviru Leta kina vas vabimo na slavnostno predpremiero najnovejše krimi-komedije Wesa Andersona Grand Budapest hotel, ki se bo zgodila 20. marca ob 20. uri v Grand hotelu Union!

Velika konferenčna dvorana Grand hotela Union je bila v prejšnjem stoletju osrednja ljubljanska mestna kinodvorana, v kateri so se vrstile premiere nekaterih najpomembnejših filmov. Slavnostna predpremiera otvoritvenega filma letošnjega Berlinala in dobitnika srebrnega medveda bo prvi v nizu dogodkov z imenom Kino zemljevid, s katerimi bomo obeležili in počastili dvesto nekdanjih ljubljanskih kinematografov. več »

Vstopnice
za predpremiero (= 6 €) v predprodaji pri blagajni Kinodvora od četrtka, 6. marca!