April 2014
Film presenečenja ob Letu kina na Abonmaju za poznejša leta
Rimske počitnice
(Roman Holiday, William Wyler, 1953)
9. aprila ob 10. in 15. uri, Kinodvor

Za zamudnike!
Metropolis (Fritz Lang, Nemčija, 1926)
Glasbena spremljava v živo: Eduardo Raon (harfa).
13. aprila ob 19. uri v Slovenski kinoteki!

V okviru projekta Mesto bere… mesto gleda
Panika
(Barbara Zemljič, 2013)
Projekciji filma bo sledil pogovor z Barbaro Zemljič in Deso Muck.
14. aprila ob 19. uri, Kinodvor.

____________________________________________________________


Film presenečenja
ob Letu kina
Filmska srečanja ob kavi. Abonmaju za poznejša leta
Rimske počitnice
(Roman Holiday, William Wyler, 1953)
9. aprila ob 10. in 15. uri, Kinodvor

Projekciji ob 10. uri bo sledil pogovor v Kavarni, ki ga bo vodila Helena Koder. Njena sogovornika bosta Klemen Žun, filmoljubec in strastni zbiralec vsega, kar je povezano z zgodovino kinematografije ter avtor knjižice Kino zemljevid (v kateri bomo zaobjeli, popisali in slikovno predstavili prek sedemdeset ljubljanskih kino prizorišč, na katerih je delovalo več kot dvesto različnih kinematografov; izdal jo bo Kinodvor), in Franci Milošič, nekdanji sodelavec Ljubljanskih kinematografov, dolgoletni operater in upravnik med drugimi tudi kina Dvor. Gosta bosta predstavila, kako in katere filme smo nekoč gledali v kinu, in kaj vse se je v kinu še zanimivega dogajalo skozi čas.
______________________________________________________________________________________________


Za zamudnike
Metropolis (Fritz Lang, Nemčija, 1926)
13. aprila ob 19. uri v Slovenski kinoteki!
  
V kinu Ljubljanski dvor je 13. aprila 1927 potekala slavnotna premiera filma Metropolis.Ob priložnosti obletnice bo film v Letu kina ponovno na sporedu v Slovenski kinoteki. 

Glasbena spremljava v živo: Eduardo Raon (harfa).Oblikovanje plakata: Peter Kocjančič. Hrani: NUK.

 


 ______________________________________________________________________________________________

V okviru projekta Mesto bere… mesto gleda
Panika
(Barbara Zemljič, 2013)
14. aprila ob 19. uri, Kinodvor.

Projekciji filma bo sledil pogovor, ki ga bo vodila Tina Košir Mazi, njeni gostji pa bosta režiserka in scenaristka Barbara Zemljič in pisateljica Desa Muck. ___________________

V okviru projekta Mesto bere...mesto gleda bosta potekali še dve okrogli mizi z naslovom Med literaturo in filmom, besedo in pogledom.

 Pogovor o literaturi in filmu, o tem, zakaj literarne predloge že od samih začetkov navdihujejo tudi film,  kako se v času spreminjata branje in izkušnje gledalcev, s kakšnimi dilemami se danes soočata literatura oziroma film, o adaptacijah romanov na filmskih platnih in drugih aktualnih filmsko-literarnih temah v svetovni kinematografiji ...

Torek, 1. april, ob 18. uri:  okrogla miza z gosti, pisateljem in urednikom Andrejem Blatnikom, glavnim urednikom revije Ekran Gorazdom Trušnovcem ter pisateljem in prevajalcem Dušanom Čatrom – o tem, zakaj in kako literarne predloge že od začetkov zaznamujejo film, v kakšni kondiciji sta slovenska literatura in film, kaj naredi dober film ... Pogovor bo vodil Matevž Rudolf, avtor knjige Ko beseda podobo najde: Slovenska literatura in film v teoriji in praksi.

Četrtek, 10. april, ob 18. uri: okrogla miza z gosti, na kateri bomo  razmišljali  o knjigah in filmih, stanju slovenske in svetovne literature in filma, razlikah in prijemih pri pisanju oziroma snemanju filmov; k pogovoru, ki ga bo vodil Zdravko Duša, smo povabili režiserja Matevža Luzarja, pisatelja Dušana Šarotarja, režiserko, scenaristko in igralko Barbaro Zemljič in pisatelja ter režiserja Nejca Gazvodo.

Okrogle mize v Mestni knjižnici Ljubljana (1. april), Knjigarni Konzorcij (10. april), Kinodvoru (14. april) – partnerskih prizoriščih v Letu kina – pripravljamo v okviru projekta Mesto bere ... mesto gleda.