Novice Leta kina

V glavni vlogi : Kinodvor

Dokumentarni film o zgodovini Kinodvora z naslovom Kino, ki je preveč videl bo na sporedu prvega programa TV Slovenija v torek, 17. marca 2015 ob 21. uri. Dokumentarec avtorja Marcela Štefančiča jr. pripoveduje zgodbo o kinu, ki je skozi svojih devetdeset let doživljal programske, arhitekturne in tehnološke spremembe, ob tem pa se je spreminjalo tudi njegovo ime – od Ljubljanskega dvora, kina Dvor do današnjega Kinodvora. Najdlje pa se ga je držalo ime, ki še danes privabi nasmeh na usta. Erotični kino Sloga je podiral tabuje v takratni Jugoslaviji in širše.

Kinodvor je v Letu kina za kampanjo, ki je pospremila prikazovanje filma Grand Budapest hotel (The Grand Budapest Hotel, Wes Anderson, 2014), prejel priznanje in nagrado, ki jo vsako leto podeljuje studio 20th Century Fox. Komisijo je prepričala prav premiera filma, ki je potekala v Grand hotelu Union v okviru projekta Kino zemljevid. Ob tej priložnosti se še enkrat zahvaljujemo Grand hotelu Union, ki je pomembno prispeval k izvedbi dogodka. 
Ob izidu nove knjige Mirjane Borčić Odstiranje pogleda: Spomini, izkušnje, spoznanja smo se z avtorico pogovarjali o tem, kaj je filmska vzgoja, kakšni so njeni cilji in metode ter kako so njeno delo zaznamovale dolgoletne profesionalne in osebne izkušnje. Utrinke s pogovora si lahko pogledate tukaj.
Tudi Kinodvor se pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti z dogajanjem na letnem vrtu Kinodvorove Kavarne.
V ponedeljek, 22. septembra, bodo tako od 11. do 23. ure
potekale različne brezplačne aktivnosti - vabljeni!
Od danes, 27. avgusta dalje, lahko pri blagajni Kinodvora in na spletni strani Opere že kupite vstopnice za neponovljiv dogodek v okviru Leta kina - projekcijo filma Velika parada v SNG Opera in balet Ljubljana, ki bo na sporedu v nedeljo, 7. septembra, ob 19. uri. Film bo  v živo na klavirju spremljal Neil Brand, eden vodilnih svetovnih spremljevalcev nemih filmov. Na blagajni ljubljanske Opere bodo vstopnice na voljo od 1. septembra. Cena vstopnice je 6 €, popustov ni.
Od četrtka, 21. avgusta, do sobote, 23. avgusta, bo na Bledu že četrtič potekal Film ob jezeru. Ker pa je za jutri napovedano slabo vreme in nizke temperature, bo četrtkova otvoritvena projekcija filma Cirkus (The Circus, Charles Chaplin, ZDA, 1928, 72') v Festivalni dvorani ob 21. uri.
V kolikor bo slabo vreme in bodo nizke temperature vztrajale še preostala dva dneva, bodo vse projekcije v Festivalni dvorani Bled.

Ob dvajseti obletnici si lahko kultni film Šund režiserja Quentina Tarantina ponovno ogledate na velikem platnu na edinstvenem prizorišču Filma pod zvezdami in v okviru Letnega kina v Novi Gorici. Film bo na Ljubljanskem gradu na sporedu v petek, 25. julija ob 21:30, na ploščadi za mestno hišo v  Novi Gorici pa v četrtek,  31. julija, ob 21:00. Vabljeni!


Kinodvor je v prazničnem Letu kina mestnim prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane pričaral novo zgodbo pod zvezdami – Letni kino na Kongresnem trgu, kjer smo se z brezplačnimi filmskimi klasikami na velikem platnu pred pročeljem Slovenske filharmonije, nekoč elitnega kina Matica, v treh zaporednih večerih poklonili trem posebnim priložnostim: 25. junija 100-letnici 'potepuha' Charlieja Chaplina s Cirkusom, 26. junija ob 2000-letnici Emone z epom Ben-Hur in 27. junija ob 90-letnici Kinodvora še z muzikalom Moje pesmi, moje sanje, ki se ponaša z enim najboljših obiskov v zgodovini ljubljanske kinematografije.

Danes bo na Kongresnem trgu v Ljubljani potekala še zadnja od treh filmskih projekcij letnega kina. Tokrat vas ob 21:30 vabimo na ogled enega najbolj priljubljenih muzikalov vseh časov, filma Moje pesmi, moje sanje. Prireditev sta omogočila Turizem Ljubljana in Zavarovalnica Triglav. Ogled je brezplačen.

Vljudno vas vabimo, da se nam v petek 13. junija pridružite na zaključni prireditvi projekta Mesto bere... mesto gleda in  praznovanju Mestne knjižnice Ljubljana na Stritarjevi ulici. Prireditev se bo začela ob 16. uri.