Mesto bere ... mesto gleda 2013-14
3. december 2014 – pomlad 2014
Bralna kultura Mesto bere
V sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana. Knjižnice po Ljubljani.Mesto bere ... mesto gleda 2013-14

Letošnji program Mesto bere – bralni projekt za spodbujanje branja v Mestni knjižnici Ljubljana – v sezoni 2013-14 postavlja v ospredje knjigo in film. Promocija kulture branja skozi literarno ustvarjanje, pisanje in strokovne refleksije se v tretji sezoni knjižnega projekta povezuje s filmsko umetnostjo. Seznam knjig za literarno-filmska branja Mesto bere ... mesto gleda, ki ga sestavlja 60 izbranih knjižnih naslovov klasične in sodobne tuje in slovenske knjižne produkcije, po katerih so bili posneti tudi odlični filmi, je bil pripravljen v sodelovanju z mestnim kinom Kinodvor.

Bralni projekt se prične na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2013, ko bodo v vseh knjižnicah in na spletni strani Mestne knjižnice na voljo zgibanke in seznami literature. Z nekajmesečnim "festivalom" branja želimo skupaj z Mestno knjižnico Ljubljana izpostaviti aktivnejši pristop k izboru in iskanju kakovostnih vsebin, povezanih s poslanstvom promocije branja in področja knjige, bralne kulture in literarnega ter filmskega ustvarjanja. Pri projektu Mesto bere lahko sodelujejo člani knjižnice, starejši od 16 let, ki bodo do 3. maja 2014 oddali izpolnjen seznam prebranih knjig.

Bralni projekt se bo zaključil 3. maja 2014
s slavnostnim finalom z zaključno prireditvijo in podelitvijo nagrad, ki bo 6. junija 2014 na Stritarjevi ulici v Ljubljani.

Bralni seznam
Spletni obrazec

______________________________________________________________________________________________

Zaključek projekta Mesto bere … mesto gleda

V petek, 13. junija 2014, se je s prireditvijo na Stritarjevi ulici v Ljubljani zaključil letošnji bralni projekt Mestne knjižnice Ljubljana, ki se mu je v Letu kina pridružil tudi Kinodvor. Bralci so tokrat lahko izbirali med 60 knjižnimi naslovi klasične in sodobne tuje in slovenske knjižne produkcije, po katerih so bili posneti tudi odlični filmi.

Na seznamu letošnjih branj, ki je bil sestavljen v sodelovanju s Kinodvorom, so se znašli žanrsko raznovrstni literarni izzivi, od ruskih – Tolstojeve Ane Karenine, Lolite Vladimirja Nabokova, Pasternakovega Doktorja Živaga – do ljubezenskih klasik Emma, V vrtincu, Viharni vrh ... ali na drugi strani intimističnih osebnih dram v Rothovem Človeškem madežu, Welshevem Trainspottingu in Deviških samomorih Jeffreyja Eugenidesa. Ni manjkalo literarnih poslastic z japonskimi magičnimi zgodbami v Pripovedih ob deževnem mesecu ali literarnega eksperimenta v Joyceovih Ljudeh iz Dublina, družbene kritike s Steinbeckovimi Grozdi jeze ali vedno aktualnih besedil o boju za oblast kot na primer v eni najbolj temačnih in najmočnejših Shakespearjevih dram Macbeth. Bralci so se lahko odločili tudi za mafijsko-klanovsko sago v Botru Maria Puza ali za slovenska dela (na seznamu jih je bilo pet), od Jančarjevega upora v Zvenenju v glavi in odličnega filma Andreja Košaka, prek Menueta za kitaro Vitomila Zupana v filmski različici Nasvidenje v naslednji vojni z Metodom Pevcem v glavni vlogi, do Lainščkovega Petelinjega zajtrka in nespornega zimzelenega zmagovalca letošnjih branj – Cvetja v jeseni. Marsikoga sta seznam in prebrana knjiga prvič ali znova navdušila za ogled katerega od kultnih filmov, posnetih po knjižnih predlogah režiserjev Francisa Forda Coppole, Stanleyja Kubricka, Miloša Formana in drugih ...

V tretji sezoni branj je sodelovalo 155 bralcev. Četrtina sodelujočih je prebrala več od predpisanih petih knjig, kar trije pa so prebrali vseh šestdeset knjig s seznama!

Med največkrat prebranimi knjigami so se znašle Cvetje v jeseni Ivana Tavčarja, Petelinji zajtrk Ferija Lainščka, Pijevo življenje Yanna Martella, Ecov roman Ime rože in Tolstojeva zgodovinska ljubezenska klasika Ana Karenina. Med desetimi najbolj branimi najdemo še knjige Norveški gozd Harukija Murakamija, Deček v črtasti pižami Johna Boyna, že omenjeni Menuet za kitaro Vitomila Zupana, Zajtrk pri Tiffanyju Trumana Capota in McCarthyjevo Cesto.

Vsem bralcem iskreno čestitamo!

 Nekaj utrinkov z zaključne prireditve:


______________________________________________________________________________________________

 Dan Mestne knjižnice Ljubljana in zaključna prireditev projekta Mesto bere... mesto gleda

V petek 13. junija 2014, od 16. ure dalje,

Stritarjeva ulica, Ljubljana

Program prireditve

  • od 16.00 do 20.00: Mestna knjižnica Ljubljana se predstavlja – predstavitev dejavnosti, servisov in projektov na stojnicah;
  • ob 17.00: pripovedovalski variete in literarno-bralna intervencija – gledališko-glasbeni pripovedovalski vložek in odlomki iz knjig Mesto bere;
  • ob 17.30: pričetek uradnega programa – govorci Mestne knjižnice Ljubljana, predstavnik Mestne občine Ljubljana in projekta Mesto bere;
  • ob 18.00: podelitev priznanj sodelujočim in žrebanje nagrad – zaključek projekta Mesto bere;
  • ob 18.30: glasbeni nastop – Severa Gjurin (akustična filmsko-glasbena poezija);
  • ob 19.00: nastop glasbene skupine Dirty Sanchez (etno jazz fuzija);
  • ob 20.00 v Trubarjevi hiši literature: projekcija filmov po literarni predlogi;

 
Pripovedovalski variete
Pripovedovalski Variete z »zgodbami za povsod in za vse« prinaša med poslušalce mešanico ljudskih zgodb iz različnih svetovnih tradicij, prirejenih za današnji čas in interpretiranih na način, ki je blizu današnjemu poslušalcu. Zgodbe se žanrsko gibljejo od komičnih do tragičnih, ki jih v Pripovedovalskem varieteju umetelno spleta ekipa uveljavljenih pripovedovalcev z lastno avtorsko interpretacijo ob glasbeni spremljavi ... 

Severa Gjurin
Ustvarjalno vesolje, v katerega vstopa Severa Gjurin z glasbenimi impresijami, je prostor, kjer se v mnogoterih svetovih združujejo različni elementi, ki bo tokrat filmsko obarvan. S svojim prepoznavnim glasom pričara edinstven akustični preplet glasbe in besedila, zvoka in jezika, pomenov in melodije. Žlahten vokal, s katerim je pevka na slovenski glasbeni sceni prisotna že desetletje, je glasbene sladokusce najprej očaral v zasedbi Olivia. Do danes ima vsestranska ustvarjalka, glasbenica in likovna umetnica za seboj že številne projekte in sodelovanja. S svojimi interpretacijami je navdušila v pesmih Kadar sva sama, pa s priredbo pesmi Mlade oči v filmu Hit poletja Metoda Pevca, v duetu z Vladom Kreslinom v pesmi Abel in Kajn, v nepozabni Kakor da se ni nič zgodilo ... In pa v najnovejši Ali je še kaj prostora tam na jugu. Na zgoščenki Časovne skice je združila dve svoji veliki ljubezni, raziskovanje zvoka in barve, ljubezen do glasbe in slikarstva. S strastnim raziskovanem glasbenega prostora, preigravanji in občutkom za glasbo prinaša Severa Gjurin glasbenemu občinstvu svojevrsten avtorski preplet zvoka in besedil pesmi.

Dirty Sanchez
Ljubljanska skupina Dirty Sanchez igra fuzijo etna in funka, balkanske, španske in romske glasbe. Svežo ekipo sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki spretno mešajo avtorsko glasbo in aranžersko predelane tradicionalne pesmi. Večinoma gre za zlitje balkanske in španske romske glasbe, interpretirane na funky način, kar ji daje močan plesni groove.
Zasedba: Aleksander Kuzmić (akustična kitara, glavni vokal), Jaka Birsa (saksofon), Uroš Jezdić (harmonika), Damir Vintar (bas), Aleš Zorec (bobni), Toby Kuhn (violončelo).
 
Najdete nas na Stritarjevi ulici. V primeru dežja bo prireditev prestavljena v prostore Trubarjeve hiše literature. Udeležba je brezplačna, lepo vabljeni.
 

______________________________________________________________________________________________

V okviru projekta Mesto bere… mesto gleda
Panika
(Barbara Zemljič, 2013)
14. aprila ob 19. uri, Kinodvor.

Projekciji filma bo sledil pogovor, ki ga bo vodila Tina Košir Mazi, njeni gostji pa bosta režiserka in scenaristka Barbara Zemljič in pisateljica Desa Muck.

_________________________________________________________V okviru projekta Mesto bere...mesto gleda bosta potekali še dve okrogli mizi z naslovom Med literaturo in filmom, besedo in pogledom.

 Pogovor o literaturi in filmu, o tem, zakaj literarne predloge že od samih začetkov navdihujejo tudi film,  kako se v času spreminjata branje in izkušnje gledalcev, s kakšnimi dilemami se danes soočata literatura oziroma film, o adaptacijah romanov na filmskih platnih in drugih aktualnih filmsko-literarnih temah v svetovni kinematografiji ...

Torek, 1. april, ob 18. uri:  okrogla miza z gosti, pisateljem in urednikom Andrejem Blatnikom, glavnim urednikom revije Ekran Gorazdom Trušnovcem ter pisateljem in prevajalcem Dušanom Čatrom – o tem, zakaj in kako literarne predloge že od začetkov zaznamujejo film, v kakšni kondiciji sta slovenska literatura in film, kaj naredi dober film ... Pogovor bo vodil Matevž Rudolf, avtor knjige Ko beseda podobo najde: Slovenska literatura in film v teoriji in praksi.

Četrtek, 10. april, ob 18. uri: okrogla miza z gosti, na kateri bomo  razmišljali  o knjigah in filmih, stanju slovenske in svetovne literature in filma, razlikah in prijemih pri pisanju oziroma snemanju filmov; k pogovoru, ki ga bo vodil Zdravko Duša, smo povabili režiserja Matevža Luzarja, pisatelja Dušana Šarotarja, režiserko, scenaristko in igralko Barbaro Zemljič in pisatelja ter režiserja Nejca Gazvodo.

Okrogle mize v Mestni knjižnici Ljubljana (1. april), Knjigarni Konzorcij (10. april), Kinodvoru (14. april) – partnerskih prizoriščih v Letu kina – pripravljamo v okviru projekta Mesto bere ... mesto gleda.