Filmska klasika Velika parada v Operi
 

V okviru projekta Kino zemljevid predstavljamo:
kino prizorišče Deželno gledališče - bivši Kino Central (danes SNG Opera in balet Ljubljana),

s projekcijo filmske klasike:
Velika parada (The Big Parade, King Vidor, 1925)
Glasbena spremljava na klavirju: Neil Brand.

7. septembera 2014, ob 19. uri
, SNG Opera in balet Ljubljana.

Trajanje: 151 min
Predstava nima odmora.


Cena vstopnice: 6 € (popustov ni)

Vstopnice so že v prodaji pri blagajni Kinodvora in ljubljanske Opere  in na
spletni strani ljubljanske Opere. (v Operi bo vstopnice moč kupiti od 1. septembra).

Fotografije z dogodka

V Letu kina in ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne predstavljamo enega največjih protivojnih filmov vseh časov, Veliko parado. Restavrirano klasiko iz leta 1925 bomo predvajali na edinstvenem prizorišču SNG Opere in Baleta v Ljubljani, kjer je od maja 1915 do septembra 1918 deloval Kino Central. Film bo na klavirju v živo spremljal Neil Brand, eden vodilnih svetovnih spremljevalcev nemih filmov.

Neil Brand je skladatelj, pisatelj in glasbenik, ki že skoraj trideset let spremlja neme filme v londonskem National Film Theatru in na mednarodnih festivalih po vsem svetu. Brand, ki se je sprva izšolal za igralca, je avtor glasbe za televizijske dokumentarce, DVD izdaje in gledališke predstave ter pisec nagrajenih radijskih in televizijskih iger.http://www.neilbrand.com/.
______________________________________________________________________________________________

Velika parada je film epskih razsežnosti, v katerem nastopi na tisoče statistov; v njem lahko opazujemo prava oklepna vozila, orožje in vojaška letala. King Vidor si je pri določanju tempa akcije v bojnih prizorih – imenoval jih je tudi »krvavi balet« in »balet smrti« – pomagal z metronomom (film je bil v Sloveniji predvajan pod naslovom Danse macabre). Vojne veterane, ki so si ga v tistem času ogledali, je osupnil režiserjev realistični pristop.

Velika parada je bila pod naslovom Danse macabre v kinematografu na Kolodvorski 13 (današnji Kinodvor) predvajana od 3. do 6. novembra 1926. »Ali ste že doživeli, da bi publika po premijeri tako oduševljena zapustila kino 'DVOR'? Ne zamudite in oglejte si Danse macabre - Jutro, 4. novembra 1926. »Tudi vi bi lahko doživeli ono, kar je doživela trojica mladih, zdravih vojakov in lepa mlada francoska deklica v velefilmu: Danse macabre. Parada smrti. 7 dejanj iz svetovne vojne 1914-1918. Najboljše od najboljšega! Senzacija nad senzacijo!« - Jutro, 5. novembra 1926. (vir: dLib).

Več o zgodovina kina na Kolodvorski ulici (današnji Kinodvor) lahko izveste v
Kronologiji kinematografa ali na razstavi
Kinodvor 90, ki je ponovno na ogled v Kinodvor. Galeriji.


______________________________________________________________________________________________

Kino zemljevid je eden večjih projektov, ki smo jih pripravili v Letu kina. Izhodišče ima v raziskavi Kinodvorove zgodovine, ki je pokazala, kako pestro preteklost kina ima Ljubljana. Skoznjo se je namreč v prestolnici filmski trak vrtel na več kot sedemdesetih lokacijah oziroma kino prizoriščih, v več kot dvesto različnih kinematografih. Pestrost ljubljanske kinematografije smo predstavili v publikaciji Kino zemljevid, ki poleg zemljevida z označenimi lokacijami vključuje tudi podatke o vsakem izmed kinematografov.

V ljubljanski Operi, nekdanjem Deželnem gledališču, je kino deloval dvakrat. Najprej kot Kino Metropol in kasneje kot Kino Central. Kino je v drugem poskusu v Deželnem gledališču deloval od maja 1915 do septembra 1918. Ob otvoritvi so v časopisu Gorenjec zapisali: »V soboto, 1. maja otvori v deželnem gledališču v Ljubljani svoje predstave veliko novo kino glrdališče "Central", ki si je stavilo za nologo. prirejati sijajne predstave obkolikor mogoče nizki vstopnini.« - Gorenjec, 30. aprila 1915. (vir: dLib).Plakat za Kino Central (vir: dLib.si, NUK)
Več o kinu prizorišču si lahko preberete v knjigi
Kino zemljevid avtorja Klemna Žuna, ki je naprodaj v Kinodvorovi Knjigarnici in drugih, bolje založenih knjigarnah.


Povezave:
>> 100 let prve
>> Muzej novejše zgodovine Slovenije:  razstava Take vojne si nismo predstavljali
>> Kobariški muzej
>> MMC RTV Slovenija: Svetovna vojna 1914 - 1918
______________________________________________________________________________________________

V sodelovanju z: SNG Opera in balet Ljubljana
Medijska pokrovitelja: RTV Slovenija in Val 202


Povezave: