Letni kino na Kongresnem trgu
Letni kino na Kongresnem trgu s tremi brezplačnimi filmskimi klasikami po vzoru dveh imenitnih mestnih trgov v Bologni in švicarskem Locarnu je Kinodvor prvič pripravil v Letu kina, ob praznovanju svoje 90. obletnice. Leto praznovanja kina in filma se nadaljuje tako, da Ljubljana vsako leto svoje prebivalce in obiskovalce obdari z brezplačnimi projekcijami vrhuncev sedme umetnosti, predstave pa so posvečene pomembnim obletnicam in dogodkom v mestu in filmu.

LETNI KINO NA KONGRESNEM TRGU 2017
22., 23. in 24. avgusta 2017, ob 21. uri
Ogled filmov je brezplačen.

Letni kino na Kongresnem trgu 2017

Letni kino na Kongresnem trgu bo v letu 2017 odprla projekcija restavriranega in digitaliziranega filma Nebo nad Berlinom. Hipnotična simfonija velemesta je režiserju Wimu Wendersu prinesla nagrado za najboljšo režijo v Cannesu leta 1987.

Z brezčasno filmsko klasiko Akire Kurosawe Rašomon, nagrajeno z beneškim zlatim levom in tujejezičnim oskarjem, se v okviru projekta Japonska med nami – JAPOM / Duh samurajev poklanjamo slovitemu japonskemu igralcu Toshiru Mifuneju (1920–1997). Ob Plečnikovem letu bo v istem večeru predvajan tudi kratki avtorski prvenec Matjaža Klopčiča Na sončni strani ceste.

Predstava nove restavrirane različice klasike Diplomiranec, enega najbolj duhovitih ter sofisticiranih filmov o medgeneracijskem prepadu, ki je v filmski svet izstrelil igralca Dustina Hoffmana, režiserju Miku Nicholsu pa prinesel oskarja za najboljšo režijo, bo posvečena 50. obletnici filma.

Spored:


22. avgusta ob 21:00

Nebo nad Berlinom Der Himmel über Berlin
Wim Wenders, Zahodna Nemčija / Francija, 1987

Projekcija ob 30. obletnici filma in nagrade za najboljšo režijo v Cannesu.

Hipnotična simfonija velemesta in melanholična elegija za Berlinom na predvečer padca zidu. Film Nebo nad Berlinom, navdihnjen z Rilkejevo poezijo, posvečen Ozuju, Truffautu in »drugim padlim angelom« ter posnet v omamni črno-beli in barvni fotografiji Henrija Alekana, je Wendersu prinesel nagrado za najboljšo režijo v Cannesu leta 1987.

Rašomon23. avgusta ob 21:00
Rašomon Rashômon
Akira Kurosawa, Japonska, 1950

Projekcija restavrirane različice v 4K resoluciji je del projekta JAPOM / Duh samurajev in poklon slovitemu japonskemu igralcu Toshiru Mifuneju (1920–1997).

Brezčasna klasika Akire Kurosawe, ki je z inventivno rabo flashbackov temeljito prevetrila filmski jezik, postavlja pod vprašaj ne le resnico, pač pa resničnost samo. Ena največjih filmskih mojstrovin, leta 1951 nagrajena z beneškim zlatim levom in tujejezičnim oskarjem, je zahodnemu svetu odprla oči za japonsko kinematografijo in vzhajajočo zvezdo, Toshira Mifuneja.

Na sončni strani ceste+ predfilm: Na sončni strani ceste
Matjaž Klopčič, Slovenija, 1959

Projekcija ob Plečnikovem letu. Film je prijazno zagotovil Slovenski filmski center.


Diplomiranec24. avgusta ob 21:00
Diplomiranec The Graduate
Mike Nichols, ZDA, 1967

Projekcija novo restavrirane različice v 4K resoluciji ob 50. obletnici filma.

Diplomiranec, eden najbolj duhovitih in sofisticiranih filmov o medgeneracijskem prepadu, je v filmski svet izstrelil igralca Dustina Hoffmana, režiserju Miku Nicholsu pa prinesel oskarja za najboljšo režijo. Čudovito predrzna družbena satira in brezčasna komedijska klasika z ikoničnim soundtrackom dueta Simon & Garfunkel.


Vsi filmi bodo predvajani v originalnem jeziku, s slovenskimi ali angleškimi podnapisi.
Filmske klasike si bo mogoče na Kongresnem trgu ogledati tudi v primeru dežja.

Na prireditveni prostor vnos steklovine ni dovoljen. Hvala za razumevanje.


Pri projektu Letni kino na Kongresnem trgu Kinodvor sodeluje s številnimi partnerji; med njimi so Mestna občina Ljubljana, Turizem Ljubljana, Zavarovalnica Triglav, Slovenski filmski center, Val 202, distribucija Fivia in drugi.


Organizator (poleg Kinodvora):
Mestna občina Ljubljana


Prireditev sta omogočila:
Turizem Ljubljana in Zavarovalnica Triglav, pokrovitelj Kinodvora.


Zavarovalnica Triglav, d.d. Turizem Ljubljana

Medijski partner:
Val 202

Partnerji:
Partnerji Letnega kina na Kongresnem trgu

Letni kino na Kongresnem trgu 2016
Letni kino na Kongresnem trgu 2015
Letni kino na Kongresnem trgu 2014