Več informacij na spletni strani: www.k3festival.com
Mednarodni festival kratkega filma K3 2012
Kinodvor in Slovenska kinoteka, 24. in 25. septembra.
Na stičišču kultur sega K3 festival onstran meja in žanrov
Festival kratkega filma K3 izvira iz avstrijskega Beljaka, od koder je lani prestopil še v italijanski Videm, po zaslugi entuziazma Karpa Godine pa bo letos pripotoval tudi v Ljubljano in tako povezal slovansko, germansko in romansko kulturo. V Ljubljani bo lokalni K3 Mednarodni festival kratkega filma potekal 24. in 25. septembra.

Prvi festivalski dan bo posvečen predogledu mednarodnega tekmovalnega programa ter tekmovanju kratkih filmov slovenskih avtoric in avtorjev. Žirija bo izbrala tri filme, ki se bodo skupaj z najboljšimi tremi z lokalnih festivalov v Beljaku in Vidmu potegovali za nagrado K3 3x3 v vrednosti 1500 €. Ta nagrada bo podeljena na osrednjem festivalskem dogodku v Beljaku, med 22. in 25. novembrom. Leta 2013 se bo glavni del festivala odvijal v Vidmu, leta 2014 pa v Ljubljani.
25. septembra bo v prvem planu retrospektiva Bady Minck ter zaključno slavje s podelitvijo nagrad v Slovenski kinoteki.

Program v Kinodvoru

24. septembra ob 21.00: Mednarodni tekmovalni program I:

Or anything at all except the dark pavement, Theodora Barat, Francija, 2011, 5'30''


Kamera nas v neprekinjenem posnetku odpelje v mesto, ki ga prekriva noč. Ko mesto zbledi, v ospredje teme pridejo drugi dogodki, ki pripovedujejo drugačne zgodbe in slikajo onirične trenutke: vizijo izsanjane obcestne pokrajine.

The Humping Pact, Dmitry Paranyushkin, VB, 2011, 11'45''


The Humping Pact je poklon disfunkcionalnim prostorom, ki še vedno izžarevajo ustvarjani potencial. Gre za poizkus ustvarjanja intimne in osebne povezave s prostorom.

Sinema Leo, Christiane Buchmann, Nemčija/Tanzanija, 2011, 4'09''


Elisonguo Kiwia ljubi filme in sanja o tanzanijski vladi, ki bi delila njegova čustva. Vsi ga imajo za norega, saj živi le za to, da potuje po deželi in prikazuje filme - zastonj! Ob tem ni zgolj projekcionist, temveč se res trudi doseči svoje občinstvo, pa čeprav to pomeni podajanje na nevarna popotovanja ...

Amnesia, Lendita Zegiraj, Kosovo, 2011, 4'


Obujenje pozabljene preteklosti s pomočjo drobcev, posnetih na 8 mm filmski trak, najdenimi po vojni.

random principle, Romeo Grünfelder, Nemčija, 2011, 25'


Ko se psihofizik loti eksperimentiranja z električnim vlakcem, odkrije čudno anomalijo, ki se je ne da pojasniti z zakoni fizike.

ATTENTION / HELLO 35, Viktoria Schmidt, Avstrija, 2011, 2'30''


Turistično romantični pogled na Dunaj ter fetišizirana in razkrivajoča predstavitev medija filma, razvitega v temnici s contact print tehniko. Filmska glasba služi kot neposredni zvočni prevod slike.

Filmi bodo predvajani z angleškimi podnapisi.

24. septembra ob 22.30: Tekmovalni program slovenskih filmov:

Pogledi skozi železno zaveso, Anja Medved, 2010, 22'


Carinarnica na meji med dvema mestoma, državama, družbenima sistemoma, med romanskim in slovanskim svetom, 65 let po končani vojni. 20. 12 2007 z vstopom Slovenije v schengensko območje se Nova Gorica prvič v svoji kratki zgodovini znajde brez mejnih zapornic. Isti večer se ta odsluženi travmatični prostor spremeni v prostor srečanj. V njem so nameščeni kamera, mikrofon, računalnik in zavesa, za katero je omogočeno nemoteno spominjanje. Ljudje prihajajo iz ene in druge strani, s seboj prinašajo zgodbe in podobe ter jih podarjajo v skupni album spominov obeh mest. Zaupani spomini ter fragmenti družinskih in arhivskih filmov posnetih na tem območju pripovedujejo, kako se lahko dve različni realnosti znajdeta istočasno na istem mestu. Dokumentarni video odkriva zgodbe absurda, tako značilne za vsa obmejna območja sveta.

White Box, Eva Petrič, 2012, 8'


White box se ukvarja z vprašanjem prostora. Kako ustvariti prostor? Film obravnava različne vidike fizičnega prostora Istanbula, Buenos Airesa in Bleda.

Zvočni stroj, Gašper Piano, Hana Vodeb, Mark Požleb, 2011, 14'

Zvočni stroj je prvi del trilogije kratkih filmov, ki v ospredje postavijo človeka s povprečno službo. In stroj. Gospod P. vsak dan po službi izdeluje zvočni stroj, ki bi mu omogočil slišati kraljestvo zvočnih vibracij, kakršne ljudem že po naravi niso dane, da bi jih slišali. Računa na to, da ga bo veliki izum potegnil iz bednega vsakdana ter mu pomagal vzpostaviti drugačen odnos do okolja iz katerega se vse bolj umika.

Koza ozdravela bo, Žiga Divjak, Matic Drakulić, Katarina Rešek, 2011, 6'


Zvoki in podobe Ljubljane skozi portrete uličnih glasbenikov.

Solidarnost, Nika Autor, 2012, 5'


Film je ponovna obdelava filma Joyce Wieland, Solidarity, iz leta 1973 in dokumentira protest delavk in delavcev v Ljubljani. Pri tem odpira vprašanja, kot so: kaj je solidarnost danes, kdo je solidaren, s kom smo solidarni, kdaj smo solidarni? Ideja za ponovno uprizoritev filma je nastala v času, ko se soočamo z grozljivo eksploatacijo delavcev, masovnimi odpuščanji, nemogočimi delovnimi pogoji, prestrukturalizaciji delovnega trga, in ko vprašanje solidarnosti skuš na manipulativen način zastaviti oblast.

The Invisibles, Pieter de Vos, Svetozar Petrović, Vuk Savić, 2011, 10'


Pripoved o delavcih iz bivše Jugoslavije, ki v izjemno težkih razmerah delajo in živijo v Sloveniji. Ali se lahko znova združijo in si izborijo svoje pravice?

Dnevnik z enega Otoka, Sabina Đogič, 2012, 30'


Osebni video dnevnik s filmskega festivala, na katerega se je avtorica vrnila po petih letih življenja v tujini. Ko se znova sreča z ljudmi, ki so ji pred več kot desetimi leti prvič predstavili svet filma, se vrnejo tudi spomini.

Filmi bodo predvajani z angleškimi podnapisi.