Festival dokumentarnega filma v Kinodvoru 2017
19. Festival dokumentarnega filma

19. Festival dokumentarnega filma
Od 15. do 22. marca
Cankarjev dom, Kinodvor, Slovenska kinoteka
Producent festivala je Cankarjev dom.
Trst je naš, kino je naš

Morda se bo komu zdelo škandalozno in v nebo vpijoče dejstvo, da letošnji Festival dokumentarnega filma ne gosti nobenega filma na temo beguncev in migracij, ampak festival se je odločil – zavestno ali ne –, da tej pereči temi letos nameni t. i. študijski dopust. To ne pomeni, da se izogibamo aktualnim temam, morda zgolj izražamo skepso do inflacije migrantskih podob v sodobnem dokumentarcu, ki so ponavljajoče in posledično neučinkovite. Zgodb o akutnih problemih je več kot dovolj, dokumentarec je ne nazadnje poklican k temu, da v dobi vse bolj kričaških medijev (tako uradnih kot družabnih) razkriva spregledane in zapostavljene teme. Viharna dežela je dober primer filma, ki nevsiljivo in poetično prikaže Mehiko v dobi kartelskih vojn, pa ne z zornega kota agresorjev (tovrstne filme smo na FDF že predvajali), temveč napadenih, največkrat žensk, ki so bodisi posiljene bodisi posredne žrtve neučinkovitega sistema, mehiške različice »vojne proti terorju«. Vizualno spektakularni indijski film Mašine enoličnost mehanične tlake slabo plačanih delavcev izenači z monotonijo strojnega obrata, medtem ko filma slovenske dokumentaristke Jasne Krajinovič fenomena Islamske države ne prikazujeta s posnetki rezanja vratov, temveč k problemu pristopata na intimnimi ravni, z izpovedmi državljanov Zahodne Evrope, katerih bolečina ob izgubi otrok nazorno odraža posledice odločitve za džihad in zavrnitev (harmoničnega?) družinskega okolja.

Pa je družina res »osnovna enota človeške družbe«, kot jo definirajo slovarji? O tem konceptu so v skandinavskih družbah podvomili na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja in takoj zatem predstavili alternativo, kar je privedlo do nepredvidljivih družbenih sprememb, o čemer spregovori Švedska teorija ljubezni. Primerjave s kitajsko politiko enega otroka se ponujajo same po sebi, z malo domišljije pa tudi z usodami sirot z vojnih območij in otrok migrantov (pa imamo begunski film!), ki jih v nizozemskem filmu Otroci gospe Kiet v duhu strpnosti in tovarištvu poučuje naslovna junakinja in druga mama.

Z dvigom skrajne politične desnice se bodo v kratkem verjetno namnožili dokumentarci na to temo, čeprav ni boljšega opomnika od univerzalnih zgodb, ki jih ponujata filma na temo holokavsta in njegovih posledic, avstrijsko Nemško življenje, v katerem je pred kamero spregovorila nekdanja tajnica zloglasnega nacističnega ministra za propagando, ter Austerlitz Sergeja Loznice (lani mu je FDF priredil obsežno retrospektivo), ki v principu opozori na jalovost pozivov o »nujnosti spominjanja«, saj koncentracijska taborišča zgovorno predstavi kot groteskno različico sodobnih zabaviščnih parkov, v katerih je zgodovina trivializirana in izenačena z Disneylandom.

Stalni zabaviščni park smo imeli tudi Slovenci (in Jugoslovani), v času socializma je bil takoj za mejo, na tržaškem Rdečem mostu, kjer so nepregledne množice dnevnih migrantov (!) in kupcev poceni džinsa polnih dvajset let simbolno kričale: »Trst je naš!« Nekako je bil res naš, junija 1991 se je mesto po nenadnem zaprtju meje namreč gospodarsko pošteno zamajalo. In ljubitelji filma? Mi kričimo: »Kino je naš!« Še vedno imamo radi kolektivno gledalsko izkušnjo, ne glede na trende in finančne kazalce, zato je letos na mestu mali poklon tradicionalni kinematografski izkušnji, ki v petih filmih – nekaterih bolj optimističnih, drugih malo manj – prikazuje, kako stojijo stvari v Indiji, ZDA, Nemčiji, Avstriji in Franciji. Gremo v kino!
- Simon Popek, vodja filmskega programa CD

Program v Kinodvoru:

sreda, 15. 3. ob 21:00
Safari Safari
Ulrich Seidl, 91'

četrtek, 16. 3. ob 19:00
Prazna soba La chambre vide + Moja hči Nora Ma fille Nora
Jasna Krajinovič, 52' + 16'
Filmu sledi pogovor z režiserko.

petek, 17. 3 ob 18:00
Odstiranje pogleda z Mirjano Borčić
Maja Weiss, 60'
Filmu sledi pogovor z Majo Weiss in Mirjano Borčić.

sobota, 18. 3. ob 19:00
Robert Capa: V ljubezni in vojni Robert Capa: In Love and War
Anne Makepeace, 90'

nedelja, 19. 3. ob 11:00 / Zajtrk pri Kinodvoru:
Otroci gospe Kiet Miss Kiet's Children
Peter Lataster, Petra Lataster-Czisch

nedelja, 19. 3. ob 17:00
Švedska teorija ljubezni The Swedish Theory of Love
Eric Gandini, 90'

ponedeljek, 20. 3. ob 17:00
Vojska v senci Shadow World
Johan Grimonprez, 94'
Filmu sledi pogovor z avtorjem istoimenske knjige Andrewom Feinsteinom.

torek, 21. 3. ob 21:00
Viharna dežela Tempestad
Tatiana Huezo, 105'

sreda, 22. 3. ob 17:00
Austerlitz Austerlitz
Sergej Loznica, 94'