Strokovna izobraževanja
23. marec od 13:30 do 16:30
Namen in cilji filmske vzgoje

Seminar za strokovne delavce pripravljata Društvo za širjenje filmske kulture KINO! in Kinodvor

13:30 - 15:15
Alain Bergala: Namen in cilji filmske vzgoje

Alain Bergala je eden vodilnih filmskih pedagogov in teoretikov, ki je v Franciji na novo utemeljil in strokovno ter politično vzpostavil in razširil filmsko vzgojo v šolah in kinematografih. Povabili smo ga, da ob tej priložnosti z nami deli svoj pogled na bistvo filmske vzgoje.
Na seminarju za strokovne delavce bo Alain Bergala pojasnil vlogo, ki jo imajo filmski pedagogi in učitelji pri filmski vzgoji otrok, saj je zanj vloga šole pri tem bistvenega pomena. Predstavil bo novi model filmske vzgoje, ki ga je s sodelavci zasnoval na pobudo takratnega francoskega ministra za izobraževanje Jacka Langa ter izkušnje pri uvajanju tega modela v praksi.
V drugem delu seminarja bo na voljo za vprašanja in pogovor s strokovnimi delavci. Zagotovljen bo simultan prevod.
 
15:30 – 16:30
projekcija filma: Odstiranje pogleda z Mirjano Borčić
(Maja Weiss, Slovenija, 2017, barvni, 52 minut)
Portretni dokumentarec o pionirki filmske vzgoje, enaindevetdesetletni Mirjani Borčić, filmski pedagoginji in publicistki, ter o začetkih filmske vzgoje in gibanja za filmsko kulturo na Slovenskem. Ogled filma dopolnjuje seminar s slovensko izkušnjo filmske vzgoje in razmisleki o njenih temeljnih dilemah nekoč in v sodobnosti.
 
Prijave na seminar: info@kinodvor.org (prijave sprejemamo do zasedenosti vseh mest v dvorani).
Ob prijavi navedite, ali se boste udeležili samo prvega dela, samo projekcije filma ali obeh dogodkov ter ustanovo, s katere prihajate (razen če se prijavljate kot posameznik).
 
Predavanje Alaina Bergalaja je brezplačno.
Za ogled filma je vstopnica brezplačna za strokovne delavce v osnovnih šolah s podporo programa Art kino mreže Slovenije Filmska osnovna šola. Za druge udeležence ter strokovne delavce v vrtcih in srednjih šolah je cena vstopnice ob predhodni rezervaciji 2,70 eur.
Za vstop na oba dogodka je potrebna vstopnica, ki jo prevzamete na blagajni Kinodvora najkasneje 15 minut pred začetkom seminarja oz. projekcije.
 
*********************
Cena knjige Alaina Bergalaja Vzgoja za film znaša 18 EUR.
Cena knjige Mirjane Borčić Odstiranje pogleda je znižana na 7 EUR (ob nakupu vstopnice za film Odstiranje pogleda z Mirjano Borčić in/ali knjige Alaina Bergalaja).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Izobraževanja za strokovne delavce MOL OPVI

Izobraževanja potekajo v sklopu programa MOL generacije dvakrat letno in so namenjena učiteljem, svetovalnim službam, šolskim psihologom, ravnateljem in drugim strokovnim delavcem v osnovnih in srednjih šolah. Dogodek organizira Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL. Za strokovne delavce v MOL je udeležba brezplačna s podporo MOL OPVI. Cena za druge udeležence je 2,7 evra.

Naslednje srečanje bo spomladi 2017. Več informacij o filmu in vsebini bomo objavili kmalu. Prijave na elektronski naslov: kinobalon@kinodvor.org. 

Del strokovnih srečanj, ki so bila že izvedena, si lahko ogledate tudi na spodnjih posnetkih.

Strokovno srečanje ob filmu Najin svet, 26. 9. 2016, Kinodvor
pogovor dr. Robi Kroflič, oddeleka za Pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete,
dr. Zdenko Medveš, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani

posnetek pogovora
Strokovno srečanje ob filmu Bekas, 16. 5. 2016, Kinodvor 
- dr. Anica Mikuš Kos, mednarodna strokovnjakinja za delo z otroki z vojnih območij
- dr. Mirjam Milharčič Hladnik, strokovnjakinjo s področja migracijskih študij z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU
- red. prof. dr. Robijem Krofličem z Oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete UL

posnetek pogovora