Foto in video
02.03.2015 Naši kratki 6
Na ljubljanski premieri novih slovenskih kratkih filmov - Naši kratki 6, smo se pogovarjali z avtorji in filmskimi ekipami. Pogovore je vodil Jure Longyka.

V času zimskih počitnic smo se takole posvečali filmu na Kinobalonovih delavnicah.
Noč erotičnega filma Kinosloga. Retrosex., ki se je letos odvijal v znamenju epskih razsežnosti, je prinsel tri remek dela kinematografske erotike – na nadvse dragocenih, arhivskih filmskih kopijah! Za zvezdniško uverturo je bil tu starorimski spektakel Kaligula, najdražji pornografski blockbuster vseh časov in »najbolj kontroverzen film 20. stoletja« z Malcolmom McDowellom, Helen Mirren in Petrom O'Toolom v glavnih vlogah. Ker je za to noč veljala maksima »več je več«, je sledila še najdražja nemška trdoerotična produkcija, radoživ in razkošen kostumski epos o dekadenci na dvoru ruske carice Katarina in njeni ljubimci. Za urbani finale in polnočno ekstravaganco pa je poskrbela Dvojna agentka 73, kultni »breasterpiece« grande dame ameriškega grindhousa Doris Wishman, z bombastičnimi oblinami slovite striptizete Chesty Morgan.

Za krono nagajivemu večeru, ki je sovpadal s pustom, ko je obilen odmerek mesenosti še dovoljen oziroma celo zaželen, sta vas pozno ponoči v Kinodvorovi Galeriji v Aftersexu Radia Študent s spretnimi rokami zvezali RŠ Gospodarica DJ Cica Mica in Doktorica VJ Linx.
Na pustno soboto nas je po projekciji filma Cirkus presenetil cirkuški obisk Varietejčka.
Po projekciji filma Neskončna lepota, se je Helena Koder pogovarjala z gostom Levom Kreftom.

Na praznik kulture smo med drugim v terminu Zajtrk pri Kinodvoru predvajali film Čas za improvizacijo. Po projekciji filma sta nekaj besed o filmu povedala režiserka Tina Lešničar in saksofonist Jure Pukl, glasbenik iz filma ter eden izmed letošnjih nagrajencev Prešernovega sklada.
Na premieri filma Čas za improvizacijo so bili z nami režiserja Tina Lešničar in Janez Stucin ter glasbenika Igor Matković in Cene Resnik. Pogovor s filmsko ekipo po projekciji je vodila Vesna Milek.
V okviru projekta IFFR Live (International Film Festival Rotterdam) smo se v Kinodvoru po evropski premieri filma Hitra hoja vključili v živ prenos pogovora z ustvarjalci. Režiserju in igralcem smo postavljali vprašanja preko Twitterja (hashtag #livecinema).
Na projekciji filma Cirkus v okviru festivala Bobri nam je operater Marko razkazal projekcijsko kabino in razložil, kako deluje kino.