Foto in video
Takole smo v ponedeljek, 24. avgusta, s Casablanco odprli Letni kino na Kongresnem trgu 2015!

Letni kino na Kongresnem trgu omogočata Turizem Ljubljana in Zavarovalnica Triglav, pokrovitelj Kinodvora.
V soboto, 22. avgusta se je premiere filma Nevidni fant udeležil tudi glavni igralec iz filma, Ludovico Girardello!
24.08.2015 Film ob jezeru 2015
Letos smo filme že petič ponesli na Bled, letni kino pa je dobil novo lokacijo - pred Festivalno dvorano.
Letošnji Film pod zvezdami smo odprli s filmom Sol zemlje, ki razkriva življenje in delo Sebastiãa Salgada, enega največjih mojstrov reportažne fotografije.
Takole pa smo pripravili presenečenje za 90. rojstni dan gospe Mirjani Borčić, pionirki filmske vzgoje na Slovenskem.
Čestitkam in obdarovanju je sledila projekcija filma, ki je gospe Mirjani še zlasti pri srcu in ga je Slovenska kinoteka samo za to priložnost pripeljala na kinotečno platno: Enainštirideseti (Sorok pervyj, Rusija /SZ/, 1956, 80') Grigorija Čuhraja. In seveda velika torta in druženje.

Praznovanje smo pripravili Kinodvor, Slovenska kinoteka, AGRFT, SFC, Arhiv RS, DSFU, DSR in drugi Mirjanini prijatelji.
V hladnem večeru so obiskovalci videli 3 kratke slovenske filme ob prisotnosti avtorjev in filmskih ekip.
Islandski humor, ki preveva film Zgodbe o konjih in ljudeh, se je po projekciji prelevil v iskrivi slovenski muzikalni humor. Na odru so se nam namreč takoj po filmski špici pridružili Branko Završan s skupino Los hermanos muy simpáticos, ki so navkljub nizkim tempertaturam dobro ogreli ozračje našega letnega kina.
 

Kinodvorišče smo odprli s filmom Poštarjeve bele noči, ki smo ga predvajali v sklopu Otoka v Ljubljani 2015. Na premieri je bila nami scenaristka filma Jelena Kiseljova, s katero se je po projekciji pogovarjala Varja Močnik. Iz Izole ni prišel le film, ampak tudi slastne ribice in bakala iz gostilnice Bujol.

11. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema se je otvoril s fimom Let nad bojnimi polji, ki ga je pospremila svetovna premiera nove glasbene opreme Glauca Veniera in Micheleja Corcelle za skupino Insium.

Produkcija: Kinodvor, Cineteca del Friuli, Kino Otok, Cinemazero. Dogodek, ki obeležuje stoletnico prve svetovne vojne, je nastal v okviru skupnega projekta občine Ljubljana, občine Udine ('Storie in corso') in različnih kulturnih ustanov. Film nam je prijazno posodil ECPAD.

S projektom Leto kina sta Kinodvor in Slovenska kinoteka s številnimi partnerji obeležila 90. obletnico odprtja kina na Kolodvorski ulici (današnjega Kinodvora) ter pol stoletja dvorane Kinoteke. Praznovanje kina in filma v Kinodvoru nadaljujemo z Letom kina +, v okviru katerega bomo organizirali posebne dogodke, ki bodo tesno povezani z zgodovino kina v Ljubljani.

Prvi izmed teh je bila premiera filma Pavla Jesih, ki smo jo pripravili v sodelovanju z RTV Slovenija in Slovensko filharmonijo. Dokumentarec ste si lahko ogledali na edinstvenem prizorišču Slovenske filharmonije v Ljubljani, kjer je od leta 1923 do leta 1948 deloval kino Matica.