Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odpre se čez 3 ure).

Projekcije filma

sreda, 21. 02. 2018 / 15:00 / Dvorana
petek, 23. 02. 2018 / 14:15 / Dvorana
od 21. decembra 2017

Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost Loving Vincent

Dorota Kobiela, Hugh Welchman / Velika Britanija / Poljska / 2017 / 94 min / angleščina

Projekcije filma

sreda, 21. 02. 2018 / 15:00 / Dvorana
petek, 23. 02. 2018 / 14:15 / Dvorana
Prvi v celoti v olju naslikan celovečerni film. Izjemno življenjsko zgodbo Vincenta van Gogha prenese na platno z oživljanjem njegovih platen.

režija Dorota Kobiela, Hugh Welchman, scenarij Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Jacek Dehnel, fotografija Tristan Oliver, Lukasz Zal, izvirna glasba Clint Mansell, montaža Justyna Wierszynska, Dorota Kobiela, glasovi Douglas Booth, Robert Gulaczyk, Eleanor Tomlinson, Jerome Flynn, Saoirse Ronan, Chris O’Dowd, John Sessions, Aidan Turner, Helen McCrory, izvršni producenti David Parfitt, Laurie Ubben, Charlotte Ubben, producenti Hugh Welchman, Sean Bobbitt, Ivan Mactaggart, produkcija BreakThru Films, koprodukcija Trademark Films, s podporo The Polish Film Institute, Doha Film Institute, MEDIA, Unibail-Rodamco, Royal Talens, distribucija 2i Film

festivali, nagrade Nominacija za oskarja za najboljši animirani celovečerec.

IMDb Uradna stran

Fotografije

Francija, poletje 1891. Pegasti in brezciljni mladenič Armand Roulin od očeta, poštarja Josepha Roulina, prejme pismo z napotkom, naj ga lastnoročno dostavi v Pariz. Odnesel naj bi ga bratu očetovega prijatelja Vincenta van Gogha, ki naj bi bil ravno naredil samomor. Armand nad nalogo ni preveč navdušen: očetovo znanstvo z Vincentom, tujim slikarjem, ki si je odrezal uho in so ga zaprli v lokalno umobolnico, ga spravlja v zadrego.

Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost je prvi v celoti v olju naslikan celovečerni film. Izjemno življenjsko zgodbo Vincenta van Gogha prenese na platno z oživljanjem njegovih platen. Vsaka od 65.000 sličic filma je oljna slika. Ročno jih je naslikalo 125 profesionalnih slikarjev, ki so se produkciji filma v studiih na Poljskem in v Grčiji pridružili z vsega sveta. Enako izjemna kot Vincentove genialne umetnine pa sta bila tudi njegovo strastno, nesrečno življenje in skrivnostna smrt.

iz prve roke
Upodabljanje pristnih človeških občutij na človeškem obrazu je bilo v animaciji vselej izziv, zato v večini najboljših animiranih filmov nastopajo nečloveški liki ali pa zelo poenostavljeni človeški liki v stripovskem slogu. Praktični razlog pa je tudi ta, da s snemanjem igre živih igralcev v nekaj dneh dobite rezultat, za katerega bi se v animaciji trudili več mesecev. Do predstavitvenega napovednika nismo bili prepričani, ali bo naša tehnika delovala. Šele ko smo videli rezultate prvega grobega, nizkoproračunskega poskusa, sem vedel, da smo na pravi poti.
– Hugh Welchman

kritike
»Temeljna dilema – komu izročiti pismo – deluje kot prispodoba za posmrtno izročitev slikarja, ki ga ni za življenja nihče cenil, svetovnemu občinstvu. Tako sta Dorota Kobiela in Hugh Welchman ustvarila svojevrsten poklon življenju mojstra, zaznamovan z dialoško živahnostjo in z odstopom od suhoparne biografije – saj van Goghovo smrt navsezadnje predstavita kot detektivsko uganko. Še močnejši značaj poklona pa nosi tehnična izvedba. Film je bil namreč ustvarjen v rotoskopski tehniki, torej s preslikavanjem podob, posnetih v živo. Preslikave je več kakor sto likovnikov z oljnimi barvami ustvarilo po zgledih van Goghovih del. Tako je pripoved dokaj dobesedno povedana iz van Goghovega zornega kota. Kobiela in Welchman sta van Goghu omogočila, da je še drugače nagovoril gledalce svojih neštetih slik.«
– Dušan Rebolj, Nedeljske novice

Nominiranci za oskarje februarja v Kinodvoru

V februarju na spored prihajajo nominiranci za najboljši film leta Trije plakati pred mestom, Lady Bird in Fantomska nit. Pri nas bo igral nominiranec za tujejezičnega oskarja Brez ljubezni, ta vikend pa bodo na sporedu ponovno tudi Zbeži!, Kvadrat in Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost.

Kako smo se imeli na 14. Animateki?

Foto utrinki iz 14. Animateke.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Fant z oblaki Cloudboy

Meikeminne Clinckspoor

sreda, 21. 02. 2018 / 11:00 / Dvorana

Film o mladostniški identiteti in spoznavanju lastnih korenin ter svojega bistva, posnet v čudoviti laponski pokrajini.

Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost Loving Vincent

Dorota Kobiela, Hugh Welchman

sreda, 21. 02. 2018 / 15:00 / Dvorana

Prvi v celoti v olju naslikan celovečerni film. Izjemno življenjsko zgodbo Vincenta van Gogha prenese na platno z oživljanjem njegovih platen.

Zadnji ledeni lovci Zadnji ledeni lovci

Jure Breceljnik, Rožle Bregar

sreda, 21. 02. 2018 / 17:00 / Dvorana

Celovečerni dokumentarni film pripoveduje zgodbo o kulturi inuitskih lovcev vzhodne Grenlandije, ki ji danes, po skoraj 4000 letih obstoja v neusmiljenem naravnem okolju, grozi izginotje.