Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:00 (odpre se čez 6 ur).

Projekcije filma

sreda, 21. 03. 2018 / 21:00 / Dvorana

Festival dokumentarnega filma

V napeti sedanjosti No intenso agora

João Moreira Salles / Brazilija / 2017 / 127 min / portugalščina

Projekcije filma

sreda, 21. 03. 2018 / 21:00 / Dvorana

Festival dokumentarnega filma

Zelo impresiven in zelo oseben dokumentarec na temo nasilnih družbenih sprememb v drugi polovici šestdesetih let 20. stoletja.

Zelo impresiven in zelo oseben dokumentarec na temo nasilnih družbenih sprememb v drugi polovici šestdesetih let 20. stoletja. Salles je našel domače 8mm filmčke svoje mame, ki je leta 1966, v prvem letu Maove kulturne revolucije, obiskala Kitajsko. Najdba posnetkov in vrnitev v lastno mladost Sallesu odpreta poetično-analitični hudournik vzporednih političnih pretresov, ki so se po svetu dogajali okrog leta 1968. Dokumentarec ni toliko posvečen vojaškemu udaru v Braziliji leta 1964, temveč precej bolj praški pomladi in sovjetski okupaciji Češkoslovaške avgusta ’68 ter še posebej maju ’68, ki je pretresel Francijo. Prav v kontekstu majskih dogodkov je Salles najbolj navdahnjen in tudi zgovoren, iz naftalina potegne ideološkega vodjo študentov Daniela Cohna-Bendita, mladeniča bistrih in provokativnih misli, ki mu je bilo jasno, da revolucija nima prihodnosti ter da se bodo kmalu vsi – z njim vred – prodali in prilagodili.

»Leta 1966, med obiskom Kitajske, je moja mama na film posnela svoje vtise o deželi in njenih ljudeh. Štirideset let pozneje sem gradivo odkril in se odločil podobe svoje navdušene matere opremiti s citati vtisov italijanskega pisca Alberta Moravie, ki je prav tako potoval po Kitajski in od blizu opazoval maoistično politiko. Materino potovanje med prvim letom kulturne revolucije je izhodišče za raziskovanje drugih družb med prevrati šestdesetih let.«
– Joao Moreira Salles

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Debatni krožek Atelier de conversation

Bernhard Braunstein

ponedeljek, 19. 03. 2018 / 17:00 / Dvorana

“Debatni krožek” poteka v javni knjižnici znamenitega pariškega kulturnega centra Georgesa Pompidouja. Knjižnica je edinstvena, v njej ni pristopnin ali članskih izkaznic, identiteta ljudi ni pomembna. Tam se vsak teden srečujejo ljudje vseh narodnosti, ras in veroizpovedi, s ciljem, da bi se naučili francoščine.

Žarek v srcu Un beau soleil intérieur

Claire Denis

ponedeljek, 19. 03. 2018 / 19:00 / Dvorana

Čuten, duhovit in pretanjen film francoske režiserke Claire Denis, navdahnjen s knjigo Fragmenti ljubezenskega diskurza Rolanda Barthesa, nas popelje skozi prizore iz življenja ženske, ki neutrudno išče ljubezen … končno pravo ljubezen.

Zadnji ledeni lovci Zadnji ledeni lovci

Jure Breceljnik, Rožle Bregar

ponedeljek, 19. 03. 2018 / 19:30 / Mala dvorana

Celovečerni dokumentarni film pripoveduje zgodbo o kulturi inuitskih lovcev vzhodne Grenlandije, ki ji danes, po skoraj 4000 letih obstoja v neusmiljenem naravnem okolju, grozi izginotje.