Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:15 (odpre se čez 9 ur).

Tujec v paradižu Stranger in Paradise

Guido Hendrikx / Nizozemska / 2016 / 77 min / angleščina

Presenetljivo izoblikovan in obenem igriv dokumentarec, ki aktualno evropsko priseljensko politiko popelje v polje političnega teatra.

Presenetljivo izoblikovan in obenem igriv dokumentarec, ki aktualno evropsko priseljensko politiko popelje v polje političnega teatra. Film v treh poglavjih in epilogu predstavi uradnika, ki nekje na evropskem jugu – “vratih raja” – sprejema migrante z vsega sveta, od Pakistana, Indije in Afganistana do Somalije, Malija in Slonokoščene obale. V prvem poglavju jih pričaka z značilno desničarsko retoriko; migrante prikazuje kot strošek za Evropsko unijo, sporoča jim, da jih »nočemo v svojih vrstah«. Nato drugo skupino sprejme kot liberalni aktivist, jim ponuja roko, v prepričanju, da bodo z delom v EU lahko udeleženi pri gradnji nove, strpnejše Evrope. V tretjem delu tujcem razloži pravila igre evropske migrantske politike, nariše jim pogoje za pridobitev dovoljenja za bivanje in jih seznani z dejstvom, da bo večina prošenj zavrnjenih.

»O temi obstaja veliko filmov, vendar niso samorefleksivni. Prizadevajo si upodobiti trpljenje migrantov in to je to. Fokus sem želel sam usmeriti na svojo vlogo filmskega ustvarjalca, kakšen je moj namen, od katerih gospodarskih struktur je odvisen moj film. Zadnji prizor pooseblja povezanost med filmskim ustvarjalcem in njegovo temo. Med raziskovanjem smo izkusili različne stvari, ki smo jih v tem prizoru upodobili.«
– Guido Hendrikx

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Babica Sage femme

Martin Provost

četrtek, 24. 05. 2018 / 16:30 / Dvorana

Zgodba o nenavadnem prijateljstvu med dvema zelo različnima ženskama, v kateri blestita veliki imeni francoskega filma: Catherine Frot in Catherine Deneuve.

Fantastična ženska Una mujer fantástica

Sebastián Lelio

četrtek, 24. 05. 2018 / 19:00 / Dvorana

Dobitnik letošnjega oskarja za najboljši tujejezični film je zgodba o ženski, ki se mora boriti za pravico, da je lahko tisto, kar je. Kompleksna, močna … fantastična ženska.

Družinska zadeva Mia oikogeneiaki ypothesi

Angeliki Aristomenopoulou

četrtek, 24. 05. 2018 / 20:15 / Mala dvorana

Intimen portret grške glasbene družine, ki jo povezuje ljubezen do glasbe.