Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:00 (odpre se čez 6 ur).

Tujec v paradižu Stranger in Paradise

Guido Hendrikx / Nizozemska / 2016 / 77 min / angleščina

Presenetljivo izoblikovan in obenem igriv dokumentarec, ki aktualno evropsko priseljensko politiko popelje v polje političnega teatra.

Presenetljivo izoblikovan in obenem igriv dokumentarec, ki aktualno evropsko priseljensko politiko popelje v polje političnega teatra. Film v treh poglavjih in epilogu predstavi uradnika, ki nekje na evropskem jugu – “vratih raja” – sprejema migrante z vsega sveta, od Pakistana, Indije in Afganistana do Somalije, Malija in Slonokoščene obale. V prvem poglavju jih pričaka z značilno desničarsko retoriko; migrante prikazuje kot strošek za Evropsko unijo, sporoča jim, da jih »nočemo v svojih vrstah«. Nato drugo skupino sprejme kot liberalni aktivist, jim ponuja roko, v prepričanju, da bodo z delom v EU lahko udeleženi pri gradnji nove, strpnejše Evrope. V tretjem delu tujcem razloži pravila igre evropske migrantske politike, nariše jim pogoje za pridobitev dovoljenja za bivanje in jih seznani z dejstvom, da bo večina prošenj zavrnjenih.

»O temi obstaja veliko filmov, vendar niso samorefleksivni. Prizadevajo si upodobiti trpljenje migrantov in to je to. Fokus sem želel sam usmeriti na svojo vlogo filmskega ustvarjalca, kakšen je moj namen, od katerih gospodarskih struktur je odvisen moj film. Zadnji prizor pooseblja povezanost med filmskim ustvarjalcem in njegovo temo. Med raziskovanjem smo izkusili različne stvari, ki smo jih v tem prizoru upodobili.«
– Guido Hendrikx

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Debatni krožek Atelier de conversation

Bernhard Braunstein

ponedeljek, 19. 03. 2018 / 17:00 / Dvorana

“Debatni krožek” poteka v javni knjižnici znamenitega pariškega kulturnega centra Georgesa Pompidouja. Knjižnica je edinstvena, v njej ni pristopnin ali članskih izkaznic, identiteta ljudi ni pomembna. Tam se vsak teden srečujejo ljudje vseh narodnosti, ras in veroizpovedi, s ciljem, da bi se naučili francoščine.

Žarek v srcu Un beau soleil intérieur

Claire Denis

ponedeljek, 19. 03. 2018 / 19:00 / Dvorana

Čuten, duhovit in pretanjen film francoske režiserke Claire Denis, navdahnjen s knjigo Fragmenti ljubezenskega diskurza Rolanda Barthesa, nas popelje skozi prizore iz življenja ženske, ki neutrudno išče ljubezen … končno pravo ljubezen.

Zadnji ledeni lovci Zadnji ledeni lovci

Jure Breceljnik, Rožle Bregar

ponedeljek, 19. 03. 2018 / 19:30 / Mala dvorana

Celovečerni dokumentarni film pripoveduje zgodbo o kulturi inuitskih lovcev vzhodne Grenlandije, ki ji danes, po skoraj 4000 letih obstoja v neusmiljenem naravnem okolju, grozi izginotje.