Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:00 (odpre se čez 6 ur).

Sladki nič Slatko od ništa

Boris Mitić / Srbija / 2017 / 78 min / angleščina

Satirični dokumentarec na temo "niča", v katerem je pojem "niča" postavljen kar v glavno vlogo, njegovo vlogo pa režiser poveže s humanistično klasiko Hvalnica norosti Erazma Rotterdamskega iz leta 1513.

Satirični dokumentarec na temo “niča”, v katerem je pojem “niča” postavljen kar v glavno vlogo, njegovo vlogo pa režiser poveže s humanistično klasiko Hvalnica norosti Erazma Rotterdamskega iz leta 1513, v kateri se je Norost odpravila na pot okrog sveta in zagovarjala tezo, da je pametneje biti nor kot pameten. Petsto let pozneje nekaj podobnega počne Mitićev “Nič”, ki na poti okrog sveta kot neke vrste prerok razlaga, kako ga ljudje napačno dojemajo in kako je treba “nič” na novo osmisliti. Film s simpatičnim izhodiščem in nemalokrat prepotrebnim sarkastičnim podtonom je bil tudi ambiciozen produkcijski zalogaj; za režiserja je vizualno gradivo z vsega sveta prispevalo več kot šestdeset različnih snemalcev, medtem ko podobe in besedilo povezuje burkasti glas pripovedovalca Iggyja Popa.

»Sodobni dokumentarci so postali ujeti v zanko dobrih namenov, omejeni na napihnjene, pogosto zmanipulirane izseke iz življenja ali pokroviteljsko moraliziranje v imenu nekega višjega ideala ali vrednot, ki v resnici ne obstajajo, vsaj ne v trajnostnih količinah. Tudi ustreznih diskurzov ni, naj bodo konservativni, liberalni, katastrofalni ali idealistični, ki bi lahko ponudili prepotrebno epistemološko tolažbo. Zatorej to preizpraševanje Niča, veličastnega in strašljivega, bližnjega in oddaljenega, sirote vseh. Niča kot stalne možnosti novega začetka, Niča kot postideološke deflacije, Niča kot filmskega odgovora na vse, za kar si tako brezglavo prizadevamo.«
– Boris Mitić

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Debatni krožek Atelier de conversation

Bernhard Braunstein

ponedeljek, 19. 03. 2018 / 17:00 / Dvorana

“Debatni krožek” poteka v javni knjižnici znamenitega pariškega kulturnega centra Georgesa Pompidouja. Knjižnica je edinstvena, v njej ni pristopnin ali članskih izkaznic, identiteta ljudi ni pomembna. Tam se vsak teden srečujejo ljudje vseh narodnosti, ras in veroizpovedi, s ciljem, da bi se naučili francoščine.

Žarek v srcu Un beau soleil intérieur

Claire Denis

ponedeljek, 19. 03. 2018 / 19:00 / Dvorana

Čuten, duhovit in pretanjen film francoske režiserke Claire Denis, navdahnjen s knjigo Fragmenti ljubezenskega diskurza Rolanda Barthesa, nas popelje skozi prizore iz življenja ženske, ki neutrudno išče ljubezen … končno pravo ljubezen.

Zadnji ledeni lovci Zadnji ledeni lovci

Jure Breceljnik, Rožle Bregar

ponedeljek, 19. 03. 2018 / 19:30 / Mala dvorana

Celovečerni dokumentarni film pripoveduje zgodbo o kulturi inuitskih lovcev vzhodne Grenlandije, ki ji danes, po skoraj 4000 letih obstoja v neusmiljenem naravnem okolju, grozi izginotje.