Danes je blagajna odprta od 15:00 do 20:00 (odpre se čez 2 uri).

Projekcije filma

sreda, 17. 01. 2018 / 20:30 / Dvorana

Premiera

četrtek, 18. 01. 2018 / 21:00 / Dvorana
petek, 19. 01. 2018 / 21:00 / Dvorana
sobota, 20. 01. 2018 / 18:45 / Dvorana
nedelja, 21. 01. 2018 / 11:00 / Dvorana

Zajtrk pri Kinodvoru

ponedeljek, 22. 01. 2018 / 21:00 / Dvorana
torek, 23. 01. 2018 / 19:00 / Dvorana
sreda, 24. 01. 2018 / 16:30 / Dvorana
od 17. januarja 2018

Obupana Aus dem Nichts

Fatih Akin / Nemčija / Francija / 2017 / 106 min / nemščina

Projekcije filma

sreda, 17. 01. 2018 / 20:30 / Dvorana

Premiera

četrtek, 18. 01. 2018 / 21:00 / Dvorana
petek, 19. 01. 2018 / 21:00 / Dvorana
sobota, 20. 01. 2018 / 18:45 / Dvorana
nedelja, 21. 01. 2018 / 11:00 / Dvorana

Zajtrk pri Kinodvoru

ponedeljek, 22. 01. 2018 / 21:00 / Dvorana
torek, 23. 01. 2018 / 19:00 / Dvorana
sreda, 24. 01. 2018 / 16:30 / Dvorana
Pretresljiva in napeta psihološka drama, ki jo je Fatih Akin posnel kot odgovor na neonacistične napade v Nemčiji. Izjemna Diane Kruger je za glavno vlogo prejela nagrado za najboljšo igralko v Cannesu.

režija Fatih Akin, scenarij Fatih Akin, fotografija Rainer Klausmann, montaža Andrew Bird, glasba Joshua Homme, produkcija Nurhan Şekerci-Porst, Fatih Akin, Herman Weigel, igrajo Diane Kruger, Denis Moschitto, Johannes Krisch, Samia Chancrin, Numan Acar, Ulrich Tukur, distribucija v Sloveniji FIVIA – Vojnik

festivali, nagrade Najboljša igralka – Cannes. Zlati globus za najboljši tujejezični film. Nominaciji za nagrade satellite za najboljši mednarodni film in najboljšo igralko. Posebna nagrada žirije – nagrade bambi. Uradni nemški kandidat za oskarja za najboljši tujejezični film. Karlovi Vari. Sarajevo. Toronto. Busan. Solun. AFI Fest. LIFFe.

IMDb

Fotografije

zgodba
Ko njen mož Nuri in šestletni sin Rocco umreta v bombnem napadu, se Katji podre svet. Iskanje storilcev policijo pripelje do mladega neonacističnega para in začne se sojenje. Katjina bolečina pa se le še stopnjuje, ko osumljenca krivdo kljub očitnim dokazom zanikata. Preplavljena z občutki žalosti in nemoči poskuša najti pravico. Skrajni časi kličejo po skrajnih dejanjih.

Pretresljiva in napeta psihološka drama, ki jo je Fatih Akin posnel kot odgovor na neonacistične napade v Nemčiji. Izjemna Diane Kruger je za glavno vlogo prejela nagrado za najboljšo igralko v Cannesu.

iz prve roke
»K snemanju tega filma so me spodbudili umori, ki jih je v Nemčiji zagrešila neonacistična skupina NSU (Nacionalsocialistično podzemlje). /…/ Preiskava je povzročila veliko ogorčenja, saj je policija osumljence najprej iskala znotraj skupnosti: domnevali so, da so bile žrtve morda vpletene v posle z drogami, nezakonite igre na srečo ali druge kriminalne dejavnosti. Pritiski policije so bili tako močni, da so se začeli podobni sumi pojavljati celo pri medijih in članih skupnosti. Začel sem raziskovati koncept maščevanja. Ali zares obstaja? Kdo bi se pravzaprav hotel maščevati? Bi se jaz sam maščeval? Katja ima lastna moralna načela in pravico razume po svoje. V tem smislu uteleša nekaj, kar v nas spi in kar ne bi smelo nikoli priti na dan. Ni me zanimala perspektiva morilcev. Povsem jasno je bilo, kje so moje simpatije in kdo bo v središču mojega zanimanja. Obupana je zame postal zelo oseben film. Čeprav gre za svetlolaso in modrooko nemško žensko, je Katja moj alter ego. Film govori o univerzalnem občutku žalosti v vseh njenih odtenkih.«
– Fatih Akin

portret avtorja
Fatih Akin se je rodil leta 1973 v Nemčiji kot sin turških priseljencev. V najstniških letih se je veliko potikal po ulicah in bil član neke hamburške tolpe mladoletnih prestopnikov. Med študijem na umetnostni akademiji se je preživljal kot natakar po raznih hamburških klubih. S celovečernim prvencem Hitro in neboleče (Kurz und schmerzlos, 1998), v katerega je prelil nemalo svojih uličnih izkušenj, je hitro zaslovel kot vzhajajoča zvezda mladega nemškega filma. Ta status je utrdil s filmom Solino (2002), v katerem se je spet ukvarjal s problematiko ekonomskih migrantov v Nemčiji. Širšo mednarodno slavo mu je prinesel Z glavo ob zid (Gegen die Wand, 2004), še en film s sorodno tematiko, za katerega je v Berlinu prejel zlatega medveda za najboljši film in nagrado Evropske filmske akademije za najboljšo režijo. Njegov naslednji igrani celovečerec Z druge strani (Auf der anderen Seite, 2007) je bil na festivalu v Cannesu ovenčan z nagrado za najboljši scenarij. Na Kinodvorovem rednem sporedu smo si pred leti lahko ogledali režiserjevo komedijo Kuhinja z dušo (Soul Kitchen, 2009), v kateri se je motiva imigrantov v Nemčiji prvič lotil na bolj sproščen način. Film je svetovno premiero doživel v glavnem tekmovalnem programu festivala v Benetkah, kjer je prejel posebno nagrado žirije. Akinova komična drama Zbogom, Berlin! (Tschick, 2016) si je prislužila nagrado Evropske filmske akademije po izboru mladega občinstva. Njegov zadnji film Obupana je bil premierno prikazan v tekmovalnem sporedu festivala v Cannesu.

kritike
»/…/ triler, ki ga boste gledali z roba stola /…/. Medtem ko bo politično nabita zgodba povzročila ogorčenje nad zločini iz sovraštva, ki jih na realističen način prikazuje, pa je tisto, kar resnično pretrese, sijajen nastop Diane Kruger /…/. Igralka v svojem maternem nemškem jeziku ustvari največjo vlogo svoje kariere /…/.«
– Deborah Young, The Hollywood Reporter

»Zadnji film turškega režiserja pod površjem skriva več, kot je videti na prvi pogled. /…/ Zdi se, da ne zaigra ene same napačne note – eleganten niz osnovnih, vešče izpeljanih žanrskih užitkov. /…/ Bolj ko o njem razmišljam, bolj imam občutek, da gre za eno Akinovih najboljših del. /…/«
– Bilge Ebiri, The Village Voice

»Režiser se iz drugega zornega kota in v popolnoma drugačnem slogu [kot v filmu Z druge strani] ponovno dotakne svoje dvojne kulture, nemške in turške, da bi tokrat obsodil male skupine, ki širijo sovraštvo po Evropi. /…/ Posnel je ganljiv in učinkovit film o neonacističnem napadu – mešanico med portretom ženske, sodno dramo in političnim trilerjem.«
– Fabien Lemercier, Cineuropa

»Film ni subtilen – v slogovnem smislu gre za proceduralko o maščevanju, ki igra na lahke politične karte –, je pa zelo potreben, prevzemajoč in – v današnjem času – tako zelo ganljiv.« 
– David Sexton, Evening Standard

»Hollywoodska zvezdnica Diane Kruger /…/ odigra vlogo svojega življenja.«
– Peter Zander, Berliner Morgenpost

Zmagovalci zlatih globusov kmalu v Kinodvoru

Zlatega globusa za najboljši film v tujem jeziku je prejel film Obupana Fatiha Akina, ki na naš redni spored prihaja že s 17. januarjem. Velikega zmagovalca podelitve, Tri plakate pred mestom si boste lahko ogledali od 6. februarja, film Lady Bird, ki je slavil v kategoriji komedije ali muzikala, pa bo pri nas prikazan predpremierno od 8. do 14. februarja.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Družina Družina

Rok Biček

torek, 16. 01. 2018 / 16:00 / Dvorana

Rok Biček (Razredni sovražnik) je deset let beležil življenje mladeniča, ki je odraščal v zelo neobičajni družini. Film je prejel glavno nagrado na Tednu kritike v Locarnu in vesno za najboljši celovečerec v Portorožu.

Dodatna projekcija

Kvadrat The Square

Ruben Östlund

torek, 16. 01. 2018 / 19:30 / Dvorana

Provokativna satira švedskega režiserja Rubena Östlunda (Višja sila) preiskuje stanje zaupanja v družbi, ki jo zaznamujeta naraščajoči individualizem in razkroj družbene empatije. Zlata palma v Cannesu in nagrade Evropske filmske akademije za najboljši film, komedijo, režijo, scenarij, igralca in scenografijo.

Človek delfin Dolphin Man

Lefteris Charitos

torek, 16. 01. 2018 / 20:00 / Mala dvorana

Dokumentarec o življenju in zapuščini Jacquesa Mayola, pionirja prostega potapljanja, ki je navdihnil kultni film Velika modrina.