Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 2 uri, tel: 01 239 22 17).

Projekcije filma

sobota, 10. 03. 2018 / 11:15 / Dvorana

Kinobalon

Za Drzni abonma in za izven

sobota, 24. 03. 2018 / 11:15 / Dvorana

Kinobalon

Za Drzni abonma in za izven

7. oktobra 2017 ob 17:00 na Mestu žensk (v programu Kinobalon).

Malo pristanišče Piata lod'

Iveta Grófová / Slovaška / Češka / Madžarska / 2017 / 90 min / slovaščina, angleški podnapisi, podnapisi / 10+

Projekcije filma

sobota, 10. 03. 2018 / 11:15 / Dvorana

Kinobalon

Za Drzni abonma in za izven

sobota, 24. 03. 2018 / 11:15 / Dvorana

Kinobalon

Za Drzni abonma in za izven

Zgodba temelji na resničnih dogodkih in pripoveduje o nedolžni igri dveh otrok, ki se jima življenje obrne na glavo. 

režija Iveta Grófová, scenarij Iveta Grófová in Marek Leščák, po knjigi Monika Kompaníková, fotografija Denisa Buranová, montaža Anton Fabian, Tono Fabian, igrajo Vanessa Szamuhelová, Matúš Bačišin, Katarína Kamencová, Johanna Tesařová, Zoltán Schneider, Ági Gubíková, Martina Sľuková, glasba Matej Hlaváč, producentki Iveta Grófová, Katarína Krnáčová

festivali, nagrade Kristalni medved, nagrada otroške žirije za najboljši film – Berlinale. Nagrada za najboljšo dekliško glavno vlogo – Zlin.

IMDb Uradna stran

zgodba

Desetletna Jarka je navajena skrbeti zase. Babica je bolna, premlada mamica pa veliko zdoma. V istem bloku kot Jarka živi tudi osemletni Kristjan, ki prihaja iz dobro situirane družine in ga starši pretirano ščitijo, v šoli pa doživlja nasilje. Njegov brezskrbni čas je čas videoigric. Nekega dne Jarka ponudi zatočišče pozabljenima dojenčkoma na železniški postaji. V zapuščeni babičini lopi s čudovitim vrtom s Kristjanom prevzameta vlogo staršev in z malima dvojčkoma ustvarita popolnoma nov svet. Svet, v katerem otroka prevzameta odgovornost in ljubeče poskrbita za bližnje.

zanimivosti
Filmska ekipa je obiskala šolo, ko so na hodniku opazili Vanesso Szamuhelovó in jo povabili na avdicijo. Tam se je izkazala za najboljšo med stotimi kandidatkami. Sposobna je bila odigrati tako otroško igrive kot bolj zahtevne prizore. Kot igralka je zelo pristna in naloge zlahka opravi. Občutljivega dečka Kristjana igra Matúš Bačišin, ki je takoj razumel, kakšna je njegova vloga in je v njej neizmerno užival.

Film je posnet po istoimenski knjigi Monike Kompaníkové, ki je postala slovaška knjiga leta 2010. Doživela je že vrsto prevodov in scenarističnih priredb za gledališče in film.

o avtorici
Malo pristanišče je drugi celovečerni film Ivete Grófové. Njen prvenec, Made in Ash, je bil slovaški kandidat za tujejezičnega oskarja leta 2012.

iz prve roke
»Najpomembnejše je bilo najti res nadarjeno deklico, saj je ta vloga zahtevala psihološko bolj poglobljeno igro, obenem pa sem iskala deklico z nekakšno iskrico, temperamentom, da bi bil Jarkin lik zanimiv za občinstvo. In vse to sem našla pri Vanessi. Najteže je bilo otroka motivirati, da sta si želela snemati film in da sta pri tem uživala. Ko jima je nekaj postalo rutinsko, se ni bilo prav lahko domisliti, kako bi učinkovito nadaljevali. Seveda je bil velik izziv doseči, da sta otroška lika prepričljiva. Veliko smo tvegali, saj je glavna junakinja v skoraj vsakem kadru in mora nositi ves film. Vemo pa tudi, da se odraslo občinstvo teže poistoveti z otrokom v glavni vlogi.«
– Iveta Grófová

kritike
»Izbrali smo ustvarjalen in avtentičen film. Film o dveh otrocih, ki si ustvarita lasten svet s svojimi pravili. Njuna zgodba nas je ganila, igralca pa sta bila zelo prepričljiva.«
– otroška žirija, Berlinale

»Piata Lod je edinstvena knjiga in zdaj imamo še edinstven film. Iveta Grófová je že pri prvem celovečercu dokazala, da ima dobro razvit občutek za močne zgodbe, kaže pa tudi nadarjenost za privlačen prikaz notranjih napetosti in vzdušja.«
– Hana Lippová, Kinema

nedelja, 24. 09. 2017

Enkratna projekcija: 1945!

V okviru posebnega filmskega programa ob priložnosti madžarskega predsedovanja Višegrajski skupini (V4 CONNECTS) bomo v ponedeljek, 25. septembra ob 19. uri predvajali film 1945 madžarskega režiserja Ferenca Töröka.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Človek delfin Dolphin Man

Lefteris Charitos

nedelja, 18. 02. 2018 / 18:00 / Mala dvorana

Dokumentarec o življenju in zapuščini Jacquesa Mayola, pionirja prostega potapljanja, ki je navdihnil kultni film Velika modrina.

Druga stran upanja Toivon tuolla puolen

Aki Kaurismäki

nedelja, 18. 02. 2018 / 19:00 / Dvorana

Finski velemojster absurdnega humorja Aki Kaurismäki (Le Havre) z zgodbo o nepričakovanem prijateljstvu med sirskim beguncem in finskim gostincem zada še en duhovit udarec neusmiljeni birokraciji, s katero sodobna Evropa sprejema prosilce za azil. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.

Demokracija Democracy – Im Rausch der Daten

David Bernet

nedelja, 18. 02. 2018 / 20:00 / Mala dvorana

Kako evropske državljane zaščititi pred zlorabo njihovih osebnih podatkov v komercialne namene? Demokracija nas popelje v zakulisje evropskega zakonodajnega postopka: od prvega osnutka, preko rekordnih (skoraj štiri tisoč!) predlaganih sprememb, pa vse do novega zakona o varstvu podatkov.