Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:15 (za danes zaprto).

Projekcije filma

nedelja, 18. 03. 2018 / 11:00 / Dvorana

Festival dokumentarnega filma

Ex Libris: Newyorška javna knjižnica Ex Libris: The New York Public Library

Frederick Wiseman / ZDA / 2017 / 197 min / angleščina

Projekcije filma

nedelja, 18. 03. 2018 / 11:00 / Dvorana

Festival dokumentarnega filma

Newyorška javna knjižnica, na meji med javnim in zasebnim kapitalom, pod drobnogledom Fredericka Wisemana spregovori o Ameriki, ki nam je v času medijskega kričaštva in "kulture všečkov" največkrat prikrita.

Newyorška javna knjižnica, na meji med javnim in zasebnim kapitalom, pod drobnogledom Fredericka Wisemana spregovori o Ameriki, ki nam je v času medijskega kričaštva in “kulture všečkov” največkrat prikrita. Režiserjeva prepoznavna obravnava ameriške institucije (in njenih 92 izpostav) osuplja predvsem s tem, kako poudarja pomen izobraževanja, slo po deljenju znanja, solidarnost do deprivilegiranih – v takšnem ali drugačnem smislu – in še posebej pripravljenost, da večino tega zagotavlja brezplačno. Če radi povemo, da New York ni “prava Amerika”, je Ex Libris najlepša potrditev tiste Amerike, ki jo v Trumpovem času preradi spregledamo, je portret izobražene, kultivirane in v dialogu povedne Amerike.

»Od nekdaj imam rad javne knjižnice, vanje zahajam v želji po znanju in odkritjih ter presenečenjih in spodbudi, ki jih ponujajo. Pred ustvarjanjem filma nisem poznal obsežnosti in raznovrstnosti newyorške javne knjižnice ter širokega razpona storitev, namenjenih vsem razredom, rasam ter narodnostim v matični enoti in 92 podružnicah. Pritegnile so me tudi brezmejnost arhivov in zbirk, pestrost programov ter iskrena in strastna zavzetost osebja pri svetovanju mdr. o študiju, štipendijah, jezikovnem in poslovnem izobraževanju vsakomur, ki prosi za pomoč.«
– Frederick Wiseman

Ex Libris: Newyorška javna knjižnica

Projekcija najnovejšega filma slovitega dokumentarista Fredericka Wisemana, ki tokrat pogleda v drobovje delovanja znamenite knjižnice, na meji med javnim in zasebnim kapitalom, se bo odvila v okviru 20. edicije Festivala dokumentarnega filma. Film bomo predvajali to nedeljo ob 11. uri, v rednem terminu Zajtrk pri Kinodvoru, zato vas bomo ob obisku brezplačno pogostili tudi s toplim napitkom in sladkim priboljškom.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnji ledeni lovci Zadnji ledeni lovci

Jure Breceljnik, Rožle Bregar

sobota, 17. 03. 2018 / 20:15 / Mala dvorana

Celovečerni dokumentarni film pripoveduje zgodbo o kulturi inuitskih lovcev vzhodne Grenlandije, ki ji danes, po skoraj 4000 letih obstoja v neusmiljenem naravnem okolju, grozi izginotje.

Žarek v srcu Un beau soleil intérieur

Claire Denis

sobota, 17. 03. 2018 / 21:15 / Dvorana

Čuten, duhovit in pretanjen film francoske režiserke Claire Denis, navdahnjen s knjigo Fragmenti ljubezenskega diskurza Rolanda Barthesa, nas popelje skozi prizore iz življenja ženske, ki neutrudno išče ljubezen … končno pravo ljubezen.

Ex Libris: Newyorška javna knjižnica Ex Libris: The New York Public Library

Frederick Wiseman

nedelja, 18. 03. 2018 / 11:00 / Dvorana

Newyorška javna knjižnica, na meji med javnim in zasebnim kapitalom, pod drobnogledom Fredericka Wisemana spregovori o Ameriki, ki nam je v času medijskega kričaštva in “kulture všečkov” največkrat prikrita.