Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 4 ure, tel: 01 239 22 17).
Raoul Wallenberg – človek v času nečlovečnosti

Raoul Wallenberg – človek v času nečlovečnosti

Raoul Wallenberg, potomec švedske trgovske družine, je v madžarsko prestolnico prispel po nemški okupaciji Madžarske, in sicer julija 1944, štiri mesece po tistem, ko so nemške čete vkorakale v državo, in ravno v trenutku, ko je dal regent Miklós Horthy pod pritiskom mednarodne javnosti in cerkve zaustaviti deportacijo Judov. Začasno izboljšanje političnega ozračja je bilo ugodno za reševanje človeških življenj, pri katerem je nemudoma začel sodelovati tudi švedski diplomat. Že avgusta je izdal 4500 zaščitnih potnih listov in prepričal madžarske oblasti, da so jih sprejele kot »družinske dokumente«, tako da je vsak izdani dokument rešil življenja več oseb. Wallenberg je od začetka uspešno sodeloval z Rdečim križem, diplomati nevtralnih držav in svojimi madžarskimi pomočniki. Čeprav se je položaj na Madžarskem po Horthyjevem neuspešnem poskusu izstopiti iz vojne in državnem udaru Stranke suličastega križa dramatično spremenil, reševalci – med njimi tudi vedno pomembnejši Raoul Wallenberg – niso obupali: še naprej so reševali življenja desettisočev, ki so bili v neprestani nevarnosti, ob čemer so pogosto tvegali tudi lastna življenja. Wallenberg pa se med reševanjem ljudi pred nacisti ni zavedal, da bo že v nekaj tednih postal žrtev drugega zatiralskega režima. 17. januarja 1945 so ga namreč sovjetske čete odpeljale v Sovjetsko zvezo, od koder se ni nikdar vrnil.

Raoul Wallenberg je simbol vseh madžarskih in evropskih reševalcev tistega časa. »Človek v času nečlovečnosti«, ki se je boril proti grozotam holokavsta. Madžarska tega požrtvovalnega švedskega diplomata visoko spoštuje in ceni, zato je Vlada Madžarske ob 100. obletnici njegovega rojstva leto 2012 imenovala za Wallenbergovo leto in ustanovila spominski odbor. S tem smo se želeli pokloniti tej veliki osebnosti, pa tudi spominu na vse tiste, ki so skupaj z njim ali podobno kot on v obdobju nečlovečnosti zatiralskih režimov reševali človeška življenja. Obletnica je dobra priložnost za to, da ponovimo nauke preteklosti, da v njihovi luči na novo ocenimo težave, s katerimi se soočamo na področju človekovih pravic in manjšin, ter da nagovorimo mlade generacije in se skupaj z njimi spopademo s prihodnostjo.

Med prireditvami, ki potekajo v Wallenbergovem letu, bo Madžarska predstavila Raoula Wallenberga, tega velikega diplomata in moža, njegove pomočnike na Madžarskem, pogoje, v katerih je reševanje potekalo, in nevarnosti izključevanja in diskriminacije. S tem želimo opozoriti, kako pomembno je varovati človekove pravice in se pogumno boriti za svoje vrednote. Dogodki preteklosti, njihovi nauki za sedanjost in njihov vpliv na sodobnost bodo leta 2012 skozi številne razstave, konference, koncerte, tekmovanja, srečanja s pričami in madžarskimi »pravičniki med narodi« za vse generacije in vse obiskovalce postali še otipljivejši.
– Zsolt Németh, predsednik Wallenbergovega spominskega odbora

Program prireditve:

14:30: Dober večer, gospod Wallenberg Good Evening, Mr Wallenberg, Kjell Grede, švedsko-madžarsko-norveška koprodukcija, 1990, 118 min, DVD, v švedskem jeziku z angleškimi podnapisi

16:30: »Tisočih ne morem pustiti brez pomoči« – Raoul Wallenberg na Madžarskem »I Cannot Leave Thousands without Help« – Raoul Wallenberg in Hungary, House of Terror Museum, Madžarska, 2012, 29 min, DVD, v madžarskem jeziku z angleškimi podnapisi

Dokumentarnemu filmu bo sledila razprava z naslovom Vloga Raoula Wallenberga, njegova dediščina in njegov vpliv na sodobno zgodovino.

Razpravo bodo odprli izraelski, švedski in madžarski veleposlanik.

Udeleženci razprave:
Dr. Oto Luthar (Slovenija)
Dr. András Gerő (Madžarska)
Eli Yosef (Wallenberg Foundation IRWF, New York)
Dr. Kristian Gerner (Švedska)
Moderatorka: Veronika Bajt (Mirovni inštitut)

Aktualno

Slavno neslavna Florence Florence Foster Jenkins

Stephen Frears

sreda, 17. 01. 2018 / 15:00 / Dvorana

Komično kostumsko dramo o ljubezni, glasbi in ambicijah, ki daleč presegajo talent, je režiser Stephen Frears (Philomena) posnel po resnični zgodbi z Meryl Streep v naslovni vlogi nesojene operetne dive.

Družina Družina

Rok Biček

sreda, 17. 01. 2018 / 18:00 / Dvorana

Rok Biček (Razredni sovražnik) je deset let beležil življenje mladeniča, ki je odraščal v zelo neobičajni družini. Film je prejel glavno nagrado na Tednu kritike v Locarnu in vesno za najboljši celovečerec v Portorožu.

Človek delfin Dolphin Man

Lefteris Charitos

sreda, 17. 01. 2018 / 19:30 / Mala dvorana

Dokumentarec o življenju in zapuščini Jacquesa Mayola, pionirja prostega potapljanja, ki je navdihnil kultni film Velika modrina.