Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:40 (odprto še 11:28, tel: 01 239 22 17).

21. aprila ob 19:00

Himera La chimera

Za zamudnike

Film Alice Rohrwacher (Srečen kot Lazzaro) je zgodba o Arthurju, nekdanjem študentu arheologije, ki se pridruži razposajeni druščini plenilcev grobov, da bi našel vrata v oni svet in se znova združil s svojo ljubljeno.

22. aprila

Route One/ZDA Route One/USA

Ponedeljki

Film Route One/ZDA neodvisnega ameriškega filmskega ustvarjalca Roberta Kramerja nas odpelje na štiriurno vožnjo po znameniti ameriški avtocesti, od kanadske meje pa vse do Key Westa na skrajnem jugu Floride. 

od 24. aprila

Pankrt Bastarden

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

25. aprila ob 17:00

Posebna projekcija filma Radikal

S prilagoditvami za gluhe in naglušne

Projekciji filma bo sledil pogovor z dr. Marjetko Kulovec, učiteljico v Zavodu za gluhe in naglušne ter prvo gluho doktorico znanosti pri nas. Pogovor bo potekal z izpisovanjem podnapisov v živo na platno in tolmačenjem v slovenski znakovni jezik.

Za gluhe in naglušne so na voljo brezplačne vstopnice. Vstopnice prevzamete pri blagajni z izkaznico Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ali z evropsko invalidsko izkaznico.

28. aprila ob 19:00

Lunana: jak v razredu Lunana: A Yak in the Classroom

Za zamudnike

Zgodba, posneta v najodročnejši šoli na svetu, nas uči, da bomo srečo morda našli tam, kjer jo najmanj pričakujemo. Film je osvojil številne nagrade občinstva in se kot prvi butanski celovečerec uvrstil med nominirance za oskarja.

2. maja

Slovenski filmi, ki jih vse preredko vidimo

Vstopnice in paketi vstopnic so že v prodaji, tudi na spletu.

Filmski maraton po izboru publicista in kritika Marcela Štefančiča, jr.

od 3. maja

Izzivalci Challengers

Težko pričakovani novi film Luce Guadagnina (Pokliči me po svojem imenu, Nemirna obala) je zabavna, seksi in kinetična pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa.

5. maja ob 19:00

Zveri As bestas

Za zamudnike

Mojstrska mešanica podeželskega trilerja in psihološke drame, prežeta z dih jemajočim suspenzom in pretečim vzdušjem, je enemu vodilnih španskih režiserjev prinesla nagrado občinstva na festivalu v San Sebastiánu.

od 8. maja

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

8. maja ob 13:00

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Kino v plenicah. Za starše z dojenčki.
Vstopnice za to projekcijo v prodaji le pri blagajni Kinodvora.

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

od 11. maja

Detektiv Tabo in primer nosoroga Thabo and the Rhino Case

Kinobalon

V izbranih terminih bo z nami pripovedovalka pravljic Katja Preša, ki bo film v živo interpretirala v slovenščini: 11. maja ob 16. uri ter 18. maja in 25. maja ob 16.30. Vstopnice so že v prodaji.

12. maja ob 19:00

Rdeče nebo Roter Himmel

Za zamudnike

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

15. maja ob 10:00 in 15.00

Modri kaftan Le bleu du caftan

Filmska srečanja ob kavi.

Gostja po dopoldanski projekciji bo Aleksandra Gačić, literarna kritičarka in poznavalka afriške literature.

Nežna oda ljubezni v vseh njenih oblikah. Nagrada FIPRESCI v sekciji Posebni pogled festivala v Cannesu.

od 15. maja

Samsara Samsara

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

19. maja ob 19:00

Okus strasti La Passion de Dodin Bouffant

Za zamudnike

Ljubezensko pismo (francoski) gastronomiji preraste v odo življenju z vsemi njegovimi preprostimi – in malo manj preprostimi – užitki. Film je Tran Anh Hungu (Norveški gozd) prinesel nagrado za najboljšo režijo v Cannesu. Odsvetujemo ogled na prazen želodec.

26. maja ob 19:00

Popolni dnevi Perfect Days

Za zamudnike

Wim Wenders se vrača v Tokio, da bi posnel ganljivo filmsko pesem o iskanju lepote v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja. Film z nostalgičnim soundtrackom, ki vključuje klasike Louja Reeda, Patti Smith in Nine Simone, je Kojiju Yakushoju prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.

26. maja ob 16:00

Do zmage in naprej Hækkum rána

Kinobalon

Filmu sledi pogovor z gosti. Z nami bodo trener KK Grosuplje, nekdanji direktor košarkarskih reprezentanc KZS, Tone Krump, trener v dekliški in fantovski košarki, nekdanji član slovenske košarkarske reprezentance, Slavko Duščak, in Maja Erkić, članica slovenske košarkarske reprezentance in aktualna športna direktorica ženske košarkarske reprezentance Slovenije.

od 5. do 9. junija v Izoli, od 3. junija do oktobra v izbranih terminih v Kinodvoru

Kino Otok

Izbrani festivalski filmi in gostje s festivala Kino Otok se v okviru programa Otok v Ljubljani predstavijo tudi v Kinodvoru.

5. junija ob 10:00 in 15:00

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Filmska srečanja ob kavi.

Dopoldanski projekciji sledi pogovor s psihiatrinjo in družinsko terapevtko Bredo Jelen Sobočan.

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

od 8. junija

Dekle in jaguar Le dernier jaguar

Kinobalon

Zgodba o neverjetnem prijateljstvu v osrčju Amazonije.

9. junija ob 19:00

Nesrečna bitja Poor Things

Za zamudnike

Film Yorgosa Lanthimosa (Najljubša, Jastog) je zgodba o fantastični preobrazbi mladenke, ki se osvobojena predsodkov svojega časa zavzema za žensko enakost in svobodo. Satirična različica Frankensteina za 21. stoletje je režiserju prinesla zlatega leva na festivalu v Benetkah.

9. junija ob 16:15

Pot

Otok v Ljubljani; Kinobalon

Projekciji sledi pogovor z režiserjem filma, Tobiasom Wiemannom. Projekcija je brezplačna za člane Kluba Kinobalon.

12. junija ob 13:00

20.000 vrst čebel 20.000 especies de abejas

Kino v plenicah. Za starše z dojenčki.

Zgodba o stiski družine, ki se mora soočiti s transspolnostjo osemletnega sina, je študija medčloveških odnosov, ki z osebne perspektive in v prispodobah iz narave osvetljuje vedno bolj aktualno družbeno problematiko.

25. avgusta ob 19:00

Šepet nežne ulice If Beale Street Could Talk

Za zamudnike

Ob stoletnici rojstva Jamesa Baldwina.

Z oskarjem nagrajeni režiser Barry Jenkins (Mesečina) je s priredbo istoimenskega romana Jamesa Baldwina ustvaril še en pretanjen in presunljiv portret temnopolte Amerike, tokrat umeščen na ulice Harlema sedemdesetih let.